Pravočasno zdravimo vnetje dlesni, da obdržimo zobe

Posted by

Bolezni zob in kako jih prepoznati

Bolezni zob in dlesni so pogoste in imajo precej jasne kazalce. Bolezni ločimo na:

  • gingivitis,
  • obzobne žepe,
  • parodontozo.

Gingivitis ali vnetje dlesni 

Vnete, pordele in na dotik krvaveče dlesni so prvi znak prihajajočega vnetja dlesni ter morda nastanka drugih bolezni. Gingivitis nastane zaradi plaka ali zobne obloge, ki draži dlesen. Navkljub pogostemu ščetkanju, obloga ne odpade s sklenine. Dlesen postaja čedalje bolj nadražena, rdeča in postopoma krvavi. Tkivo dlesni postopoma odstopi od zoba, kar povzroči nastanek žepa. V tem žepu se nabirajo obloge in bakterije. Zobozdravniki svetujejo, da jih obiščemo čim so dlesni malo nadražene oziroma malo krvavijo. Svetujejo nam lahko, kako izboljšati ustno higieno ter katere izdelke uporabljati, da krvavenje preneha.

Kronično vnetje dlesni in posledice na telo

Hujše kronično vnetje dlesni vpliva na celotno telo. Poleg splošnega slabega počutja, vnetje dlesni vpliva tudi na srčno žilne bolezni, bolezni dihal, razvoj sladkorne bolezni, osteoporozo, glavobole, migrene in podobno. Zaradi bolečih zob veliko ljudi mučijo nespečnost in izguba apetita. Pojavlja se lahko tudi dehidracija, ker se posameznik izogiba pitju tekočin zaradi strahu, da ga bodo pordele dlesni bolele.

Hujše kronično vnetje dlesni
Hujše kronično vnetje dlesni vpliva na celotno telo.

Dodatni znaki parodontoze in zdravljenje

Med hujše znake parodontoze umeščamo tudi iztekanje večje količine krvi ali gnoja. Prihaja lahko tudi do večjih oteklin obzobnega tkiva, ki onemogoča normalno hranjenje. Posameznik se slabo počuti, prihaja lahko tudi do glavobolov ali migren. Zelo vnete dlesni na dotik bolijo in so otečene, zato se temu predelu radi izogibamo. Izogibanje vnetemu delu pa postopoma privede do hujših oblik parodontoze. 

Porcelanaste luske za zobe

Zagotovimo si lep nasmeh na preprost način

Vsak človek ima pravico, da se počuti udobno in sproščeno med ljudmi. Zelo pomembno je, da se lahko iskreno nasmejimo v dobri družbi, ne da bi morali skrivati zobne napake. Ravno te pa pogosto povzročijo, da prikrijemo nasmeh ali ga zadržimo, saj nam je morda neudobno, zaradi kozmetičnih napak na naših zobeh.

Članki iz iste kategorije: