Nasveti za izbiro najboljših očal za vaš obraz

Posted by

Izbira okvirja na podlagi oblike obraza

Nova očala lahko izberemo glede na obliko obraza. Večinoma klasificiramo obraze v štiri skupine in sicer med ovalne, okrogle, kvadratne in srčaste.

Redni pregledi v optiki poskrbijo za to, da se nam vid ne slabša.

Ovalni obraz

Ovalni obliki obraza se prilegajo očala večine modelov. Izogibati se je potrebno samo prevelikim okvirjem, ki zakrijejo večino obraza in so lahko moteči med hojo in vožnjo. 

Okrogel obraz

Okrogli obliki se prilegajo kvadratni in pravokotni okvirji. Dobro je, da imajo očala malo poudarjene vogale, saj to omehča okroglino glave. V kolikor želimo obraz malo podaljšati, izberimo tanjši in lažji okvir. Izogibati se je potrebno okroglim, majhnim oblikam ter steklom brez okvirja. Vse našteto obraz naredi še bolj okrogel.

Kvadraten obraz

Kvadratna oblika ima bolj ravne linije, kjer sta dolžina čela in čeljusti približno enaka. Čeljust je bolj izrazite oblike, kar pomeni, da nam pristajajo okvirji okrogle ali ovalne oblike. Kvadratnemu obrazu ne pristajajo pravokotni ali kvadratni modeli. Okvirji morajo biti čim tanjši, pristajajo pa tudi očala brez okvirjev.

Redni pregled oči za oster vid

Redni pregledi v optiki poskrbijo za to, da se nam vid ne slabša. Obenem okulistični pregled prepreči morebitno prometno nesrečo, saj zaradi kvalitetnih stekel dobro vidimo in opazujemo okolico svojega avtomobila. Z rednimi pregledi optika, naše oči ostanejo zdrave. Poskrbimo tudi za to, da nam dioptrija ne narašča prehitro. Dokazano je, da v kolikor začnemo z nošenjem očal pravočasno, se naš vid zaradi umetne svetlobe in modre svetlobe različnih ekranov, ne bo prehitro slabšal.

Potek okulističnega pregleda

Okulistični pregled v optiki poteka hitro in enostavno. V kolikor že imamo obstoječa očala, se pregled izvede s pomočjo njih. V kolikor naočnikov še nimamo, nam optik v očesni pripomoček vstavlja različna stekla, da določi dioptrijo in morebitne cilindre.

Članki iz iste kategorije: