znaki depresije

Znaki depresije – ker včasih pomanjkanje energije ni zgolj znak utrujenosti

Posted by

Depresija je pogosto bolezensko stanje, s katerim se srečuje veliko ljudi. Gre za motnjo razpoloženja, ki traja dlje časa, pojavlja pa se v blagih in hujših oblikah. Pri slednjih je potrebno zdravljenje s pomočjo zdravil. Znaki depresije, med katerimi so tudi brezvoljnost, občutek žalosti, nenehna utrujenost, so prva opozorila, na katera moramo biti pozorni.

Znaki depresije nakazujejo, da smo se znašli v stiski. Poleg omenjenega se lahko pojavi tudi izguba apetita, motnje spanja, v skrajnih primerih celo samomorilne misli. Opravimo lahko test depresije, še bolje pa je, da se, v kolikor občutimo vse omenjeno, obrnemo na ustreznega strokovnjaka – poiščemo lahko podporo psihoterapevta, psihologa ali pa psihiatra. 

znaki depresije in prepoznavanje oblike depresije
Vaš strokovnjak za duševno zdravje vas vpraša o vaših znakih depresije, mislih, občutkih in vedenjskih vzorcih. Morda boste morali izpolniti test, ki bo pomagal odgovoriti na ta vprašanja.

Vrste in znaki depresije

Obstaja več vrst oziroma oblik depresije. Lahko gre za blago ali hudo, prav tako lahko razlikujemo med kratkotrajno in kronično depresijo. Na naše počutje in čustva lahko vplivajo številni dejavniki, v skrajnih primerih pa lahko vodijo tudi do nastanka depresije. Omenjamo lahko endogeno (notranjo) in eksogeno (zunanjo depresijo). Slednja se lahko pojavi kot posledica prevelike obremenitve oziroma stresnih situacij, medtem ko je vzroke endogene težje odkriti. Vzroki zanjo so znotraj nas, zaradi nastanka kemičnega neravnovesja v možganih pa jo je potrebno zdraviti z antidepresivi.

Psihoterapija online za reševanje težav prek interneta, telefona ali sporočila lahko prinese olajšanje mnogim posameznikom.

Znaki depresije so številni; mednje uvrščamo izčrpanost in hitro izgubo energije, brezvoljnost in nenehen občutek žalosti. Posledično to vodi v zmanjšano možnost koncentracije in osredotočanja na pomembne situacije in dogodke v življenju. Znaki depresije so tudi pomanjkanje samozavesti, anksioznost ter v skrajnih primerih celo izogibanje ljudem, ki jih imamo radi. Depresiven posameznik ne more uživati v situacijah, ki so ga običajno razveseljevale.

Članki iz iste kategorije: