Kamnoseštvo

Posted by

Res je, da je kamnoseštvo sčasoma izgubilo pomen pri velikih gradnjah, vendar pa je našlo nova področja, kjer se lahko čudoviti izdelki pokažejo v najboljši luči.

Če je bil včasih kamen gradnik vsake hiše, je sedaj to nadomestil beton in druge modernejše mase. Vendar pa to ne pomeni, da je kamen iz mode.

Kamen

Obdelava kamna na moderen način omogoča uporabo kamna na načine, ki so bili v preteklosti dražji. To je naredilo mnogo kamnoseških izdelkov dosti cenejših. Še vedno pa, glede na zmanjšano povpraševanje po kamnu, je ta pridobil na ceni. Tu seveda ne govorimo o raznih manjših skulpturah, temveč o okrasnemu kamnu, ki je vse bolj v modi. Stena okrasnega kamna ni poceni, je pa vsekakor dobra investicija, saj je prelepa.

kamnosestvo

Kaj je na voljo?

Kamnoseštvo je na voljo tako gradbenikom, kot končnemu uporabniku. Prvi kamen uporabljajo za tlakovanje, urejanje okolice, medtem ko je za končne uporabnike kamen v obliki kipov, fontan, okrasnih zidov predvsem dekorativni predmet.

Sprememba namena

Če je v preteklosti veljalo, da je kamen namenjen obrambi, izdelavi zavetja, je sedaj kamen bolj ali manj okrasni predmet. Seveda ga še vedno uporabljajo za gradnjo temeljev, vendar pa so zidovi hiš predvsem betonski ali pa montažni.

Pojem kamnoseštva

Zanimivo je, da je kamnoseštvo v Sloveniji poimenovanje za več dejavnosti. V drugih jezikih se obdelave kamne delijo na širše skupine.

Zanimivo je, da orodja, ki jih kamnosek uporablja pri obdelavi kamna niso dosti spremenila. Seveda za večjo obdelavo uporabljajo pnevmatiko in vodni razrez, vendar pa je kamen še vedno obdelan tudi z tradicionalnima orodjema: kladivo in dleto. Brez tega skorajda ne gre, je pa relativno lahek postopek.

Orodja, ki jih bomo uporabljali za obdelavo kamna izberemo predvsem na velikost in trdoto kamna. Tako so trši kamni kot je granit ne le bolj zahtevni v smislu orodij, vendar se tudi raje krušijo.

Članki iz iste kategorije: