Vam krvavijo dlesni? Obstaja rešitev!

Posted by

Parodontoza je bolezen dlesni. Zaradi nje pride do krvavitve in vnetja, ki pri nezdravljeni parodontalni bolezni prizadene tudi obzobno tkivo in čeljustno kost. Zob se tako začne majati in lahko zaradi tega tudi izpade. Prav zato je treba parodontozo pravočasno in ustrezno zdraviti takoj, ko se pojavi. Še pred tem pa lahko sami z zobno higieno in dovolj pogostimi obiski pri zobozdravniku poskrbimo za to, da z boleznijo ne bomo imeli težav oziroma da ne bo napredovala. Tako lahko preprečimo različne težave z zobmi, predvsem pa njihovo izpadanje. Parodontoza je namreč eden od najpogostejših vzrokov za izpadanje zob.

Najpogostejša bolezen dlesni

Ko dlesen začne krvaveti oziroma se vname, nastopi gingivitis oziroma vnetje. S to težavo se občasno sreča skorajda vsak človek, vendar se z ustreznim ukrepanjem da vnetje ustaviti in pozdraviti. Če gingivitisa ne zdravimo, pa se lahko razvije v resnejšo bolezen dlesni (http://www.zobozdravstvo-skorjanc.com/dlesnizobni-kamen): parodontozo. Takrat vnetje napade tudi obzobna tkiva in čeljustno kost, zato je treba čim prej ukrepati. Parodontoza je namreč bolezen dlesni, ki je izredno pogosta. V bistvu gre za najpogostejšo bolezen te vrste. V Sloveniji se z njo srečuje več kot polovica ljudi. Prav tako pa je najpogostejši vzrok za izpadanje zob, kar lahko preprečimo z zdravljenjem parodnotoze.

Zdravljenje parodnotoze

Če se vam pojavi bolezen dlesni ali kakršne koli težave z njimi, je poleg vašega osebnega zobozdravnika pravi naslov tudi parodontolog. Slednji si ogleda in preuči stanje, predvsem pa se loti ustreznega ukrepanja. Zdravljenje je mogoče na različne načine, vsekakor pa je pomembna tudi ustna higiena. Ta mora biti redna in vsaj dvakrat dnevna. Predvsem pa je pomembno, da jo izvajamo čim bolj natančno in pravilno. O pravilni tehniki čiščenja zob se je najbolj pametno posvetovati z zobozdravnikom.

Vendar tudi ustna higiena žal ni vedno dovolj, da bi preprečili bolezen dlesni. Na zobeh se namreč nabirajo bakterijske obloge, ki jih sami ne moremo odstraniti. Za to lahko poskrbi le zobozdravnik, ki jih skupaj z zobnim kamnom očisti. Priporočljivo je takšno čiščenje preventivno opraviti vsaj enkrat do dvakrat letno. Prav tako pa je nujno redno obiskovati zobozdravnika, ki bo prepoznal začetne znake parodontoze ali gingivitisa. Tako bo lahko pravočasno ukrepal.

 

Članki iz iste kategorije: