vnetje dlesni

Zaradi vnetja dlesni najpogosteje obiščemo zobarja

Posted by

Zobje so pomemben del našega telesa, verjetno še pomembnejši, kot si morda mislimo. Na žalost zanje večina ne poskrbi dovolj dobro. Čeprav jih redno neguje s primernimi sredstvi in pripomočki, pogosto v ustih ne dosegamo tistega, kar želimo. Verjetno je težava tudi v tem, da premalokrat obiščemo zobozdravnika. Če že, pa ga neredko obiščemo tedaj, kadar je za hitro in učinkovito reševanje težav z zobmi skorajda prepozno.

Ena od najpogostejših težav, ki se pojavi v naših ustih, je zagotovo vnetje dlesni. Zaradi slednjega tudi najpogosteje obiščemo zobarja. Bolečine so namreč ob zobnem vnetju lahko celo tako hude, da so nevzdržne in posledično ne zmoremo opravljati vsakodnevnih obveznosti.

Vzrok za vnete dlesni

Dobro je vedeti, zakaj sploh prihaja do vnetja dlesni. Za takšen pojav so glavni povzročitelji zagotovo bakterije, ki se pridno nabirajo ob robu dlesni. Izločajo različne vrste strupov in ravno to povzroča vnetje dlesni. Ob tem pa je dobro vedeti, kaj sploh pomeni rob dlesni. Večina med vami najprej seveda pomisli na tisti rob dlesni, ki je našim očem povsem viden. Kljub temu pa ima vsaka dlesen svoj rob tudi tam, kjer ga ne vidimo, to je v medzobnem prostoru.

vnetje dlesni zaradi bakterij, ki se nabirajo ob robu dlesni.
Do vnetja dlesni prihaja zaradi bakterij, ki se pridno nabirajo ob robu dlesni.

Če opazimo, da naše dlesni krvavijo, je pravzaprav čas za alarm oziroma za takojšnje ukrepanje. Dejstvo je namreč, da se iz prav vsakega gingivitisa ne razvije parodontitis, a po drugi strani se vsak parodontitis razvije iz gingivitisa. Paradontitis pa je stanje, ko so vneta tudi že globlja obzobna tkiva.

Zobno vnetje lahko povzroča resnejše bolezni

Zdravstvene težave, ki jih povzroča parodontoza.

Vnetje dlesni ni tako nedolžno stanje, kot je morda videti, kljub večji bolečini.

Članki iz iste kategorije: