Bergle različnih modelov ter izvedb

Bergle z udobnimi in primerno velikimi ročaji

Posted by

Bergle lahko ponudijo učinkovito podporo, če si na primer poškodujete stopalo ali nogo. Prav tako je takšen pripomoček dobrodošel tudi v primeru, ko niste več tako stabilni pri hoji, kot ste bili. Čeprav menite, da je izbira takšnega pripomočka za hojo povsem preprosta, se motite.

Na trgu so vam na voljo bergle različnih modelov ter izvedb. Takšne pripomočke je treba ustrezno prilagoditi glede na posameznikove potrebe. Izbira bergel ter podobnih pripomočkov je odvisna zlasti od starosti,  postave in dejavnosti, ki jih posameznik najpogosteje počne. Bergle so na splošno primerne bolj za mlajše bolnike. Za starejše strokovnjaki veliko bolj priporočajo palice ali pa hodulje.

Dvojna nastavljivost bergel

Bergle vam torej lahko ponudijo odlično podporo. Ustrezne so predvsem za tiste osebe, ki imajo dovolj dobro koordinacijo in moč v zgornjem delu telesa. Najbolje je izbrati bergle, ki so kar se da udobne ter imajo primerno velike ročaje. Za še boljšo prilagoditev bergel vaši roki je dobro izbrati kar dvojno nastavljive bergle.

Dvojna nastavljivost bergel
Bergla je nastavljiva po višini in ima ergonomsko oblikovan ročaj

Pri navadni bergli je nastavitev višine povsem enaka kot na primer pri hodulji ali pri palici. Pazite, da bergel ne prestavljate predaleč pred seboj, saj vam pri tem lahko hitro zdrsne.

Pred nakupom bergel se posvetujte s prodajalcem ali strokovnjakom

Za pravi model bergel se pred nakupom dobro pozanimajte pri prodajalcu ali pa se o tem pogovorite s strokovnjakom. Bergle lahko kupite v spletni trgovini. Lahko pa jih prejmete tudi na samoplačniško izposojo ali pa na naročilnico v breme ZZZS. To vam mora predpisati specialist ali zdravnik.

Video: Hoja z berglami – kako pravilno uporabljati bergle?

Ključne prednosti bergel

Bergle uporabnikom ponujajo številne prednosti. Povečujejo oporne površine za boljše ravnotežje, razbremenjujejo spodnji ud ali pa ga nadomeščajo. Ponujajo odlično pomoč pri napredovanju telesa in premagujejo številne ovire.

Bergle predstavljajo dobro kompenzacijo motene senzorike ter boljšo stabilizacijo sklepov pri parezah.

Izbira bergel ali hodulje

Kako vemo, ali bi bolnik raje uporabljal bergle ali hodulje? Odgovor je sila preprost. Če bolnik v sedečem položaju, medtem ko se z rokami upre na stol, ne more dvigniti zadnjice od podlage, je boljša izbira hodulja. Takšen test namreč dokazuje, da roke bolnika niso dovolj močne za prenašanje teže telesa med hojo z berglami.

Članki iz iste kategorije: