7 idej za sanjsko hišo

Posted by

Hišica iz sanj je za vsakogar nekaj drugega, saj imamo ljudje med seboj precej različne želje, okus in potrebe. Ne glede na to, ali si želite hišo v podobi dvorca ali hišo, ki se zdi, kot bi bila sestavljena iz kock, pa imajo sodobne hiše, za katere je bolj kot sanjsko razkošje značilno sanjsko udobje, nekaj skupnih lastnosti. Sanjska hiša je torej lahko takšne ali drugačne oblike oziroma v takšnem ali drugačnem slogu, vendar pa vsekakor ne smete pozabiti na tisto, kar je danes še kako zaželeno, če želimo ustvariti najbolj prijetne občutke bivanja.

Sanjska hiša ni sanjska, če v njej manjka …

1. Velika kopalnica. Glavna kopalnica ne sme biti majhna, temveč mora po površini dosegati velikost klasične sobe. V njej imamo prho s steklenim zaslonom do tal, veliko kopalno kad (lahko tudi masažno), prav tako pa dovolj prostora za urejanje in osebno higieno. Nič ni narobe, če je v njej postavljena tudi savna. Kopalnica mora omogočati, da sta v njej hkrati tudi dve osebi.

2. Dodatna kopalnica. Glavna kopalnica je namenjena uporabnikom spalnice, za druge sobe pa je primerna nekoliko manjša in skromnejša kopalnica. Tako si lahko zagotovimo dovolj zasebnosti in se izognemo gneči pri urejanju. Za goste pa naj bo seveda na voljo stranišče z umivalnikom, ki je v bivalnem delu hiše.

3. Kamin. Prednost naravnega ognja, ki oddaja toploto povsem drugače kot grelna telesa, ni zgolj v toploti, temveč tudi v ustvarjanju atmosfere. Pri nas je še vedno najbolj pogosta izbira kamin na polena, a če ste v urbanem okolju in se s poleni ne želite ukvarjati, bo dober občutek ustvarjal tudi plinski ali električni kamin.

4. Avtomatična regulacija vseh bivalnih parametrov. Sanjska hiša je gotovo tako imenovana pametna hiša, v kateri se vam ni potrebno obremenjevati z osnovami – hiša se sama zrači, sama prilagaja toploto, sama prilagaja senčila … Ne le, da je vse avtomatizirano, temveč je sanjska še v enem pogledu: pomaga vam prihraniti pri stroških.

5. Rastlinje. V sodobne domove skušamo vnesti čim več narave, zato je povsem običajno, da imamo v hiši kakšno drevo v loncu ali pa v njej celo uredimo »notranjo gredico« ali dnevni prostor dopolnimo s križancem med rastlinjakom in zimskim vrtom. Naravo lahko v dom vnesemo tudi drugače, na primer z akvarijem, z vodnim slapom in podobno.

6. Soba ali kotiček za hobije in sproščanje. Kakšen bo ta prostor, je seveda odvisno od vas. Nekdo bo imel posebno sobo za gledanje filmov preko projektorja, nekdo sobo za igranje iger na konzoli, nekomu bo všeč domači fitnes, umetniške duše si bodo uredile slikarski studio, najbolj klasična pa je vsekakor domača knjižnica, kjer se lahko obdamo s knjigami in uživamo v branju.

7. Povezava z zunanjostjo. Tako v mestu kot na podeželju ne gre brez tega, da notranje bivalne prostore povežemo z zunanjostjo, torej z veliko teraso. Ni nujno, da imate zunaj tudi bazen, paviljon, igrala in igralne hiške za otroke, pomembno pa je, da imate na voljo ležalnike in mizo za druženje, v bližina pa naj bo letna kuhinja oziroma velik žar, hladilnik za pijačo, morda celo kamnita peč …

Imate namesto hiše raje stanovanej? Vas zanima Najem stanovanja Maribor ali Ljubljana? Preberite si več.

Članki iz iste kategorije: