Zakaj je redna aktivnost preprosto nujna?

Posted by

Redna telesna aktivnost je ena od najbolj pomembnih stvari, ki jih lahko naredite za svoje zdravje. Če jo boste kljub različnim negativnim okoliščinam redno vzdrževali, potem se boste lahko izognili številnim težavam, boleznim, hkrati pa boste ves čas polni energije, zadovoljni in sproščeni.

Mnogi strokovnjaki menijo celo, da je redna aktivnost nujna in ne samo pomembna. Ponaša se namreč s toliko prednostmi, da ne bi smeli imeti prav nobenega izgovora, zakaj je ne bi mogli opravljati. Na srečo poznamo številne oblike telesne aktivnosti, tako da boste zagotovo vsaj eno našli tudi zase. Še bolje pa bo, če boste kombinirali različne.

V nadaljevanju prispevka si oglejte, kaj vse vam prinaša redna telesna aktivnost. Spletni portal o športnih aktivnostih pa vam ponuja še več koristnih informacij ter podatkov s tega področja. Vzemite si čas in ga vsakodnevno spremljate. Vsekakor vam bo branje takih informacij še kako koristilo ter vas spodbujalo, da se končno vzamete v roke in tudi zase in za svoj organizem naredite nekaj več.

Kaj prinaša redna telesna aktivnost?

Redna telesna aktivnost pomaga pri kontroliranju teže, zmanjšuje možnosti težav kardiovaskularnega sistema in nastanek diabetesa tipa 2, znižuje krvni tlak, krepi kosti in mišice ter izboljšuje psiho-fizične sposobnosti. Prav tako deluje kot protiutež pri soočanju s stresnimi dogodki in situacijami. Številne raziskave kažejo na to, da je ravno stres odgovoren za številne bolezni.

Zmanjšajte stres tako, da dnevno izvajate jogo!

Najbolj priljubljene aktivnosti

Lahko ste telesno aktivni skozi vse leto. Če želite le najboljše rezultate v povezavi s svojim zdravjem, se morate prav vsak dan ukvarjati z vsaj eno aktivnostjo.

Med najbolj priljubljene telesne aktivnosti sodijo navadna hoja, tek in nordijska hoja.

1. Če se boste odločili za vsakodnevno hojo, potem vam priporočamo, da to obliko telesne vadbe izvajajte najmanj pol ure na dan. Že po nekaj dneh se boste počutili veliko bolje. Četudi bo vreme slabo, se aktivnosti nikakor ne odpovejte. Primerno se oblecite ter opremite in naredite vsaj nekaj kilometrov na dan.

2. Tek je ena od najbolj priporočljivih telesnih aktivnosti, vendar pa morate biti nanjo nekoliko bolj pripravljeni. Če se boste teka lotili kot začetniki, vam priporočamo postopnost obremenitve. Če boste s tekom na začetku pretiravali, lahko pride do težav s sklepi, mišicami ali tetivami. S tekom ne smete pretiravati tudi v primeru, če je za vami daljše obdobje neaktivnosti.

3. Tudi nordijsko hojo lahko izvajate skozi celo leto. Ponaša se s številnimi prednostmi, ki v nekaterih primerih povsem zasenčijo navadno hojo. Nordijska hoja vas prisili k zravnani in stabilni telesni drži. Pri tej aktivnosti lahko uporabljate tekaške palice, ki vam bodo omogočale tudi krepitev mišic rok in trupa. Priporočamo jo predvsem osebam, ki imajo težave s sklepi. Za nordijsko hojo je značilno, da med vadbo aktivira več mišic kot navadna hoja. Posledično z njo porabite večje število kalorij.

Indeks telesne teže (ang.BMI – Body Mass Index) je mednarodno sprejet način izračuna optimalne telesne teže. Preberi več …

Članki iz iste kategorije: