Izbira kosilnice glede na vrsto pogona

Posted by

Električne kosilnice so namenjene manjšim parcelam do približno 600 m2. Idealne so za vzdrževanje nizke trate, saj so lažje in tišje od bencinskih kosilnic. Električna kosilnica omogoča košnjo na strmih pobočjih in je enostavna za vzdrževanje. Kljub temu pa zahteva nenehno pregledovanje napajalnega kabla, kar predstavlja nevarnost prereza. Primerno so predvsem za manjše vrtove, saj imajo omejeno moč.

Bencinske kosilnice so optimalne za vrtnarje in strokovnjake, ki redno kosijo vsak dan.

Akumulatorske kosilnice

Akumulatorska kosilnica predstavlja praktično rešitev. Na življenjsko dobo baterije lahko vpliva teren ali gostota trave. Z zmogljivostjo od 2 do 3 Ah lahko pokosite površino okoli 350 m2, medtem ko boste z zmogljivostjo 4 Ah kosili do 500 m2. Akumulatorske kosilnice odlikuje dejstvo, da ni potrebno vleči vrvice za prižig, so tihe, lahke in okretne. Kljub tem prednostim imajo nekoliko omejen razpon in zahtevajo polnjenje baterije.

Bencinske kosilnice

Primerne so za vrtnarje in strokovnjake, ki kosijo vsak dan. Bencinske kosilnice so zmogljive in idealne za obdelavo velikih površin. Njihova prednost je neodvisnost od električnih virov, pogosto pa pridejo z različno opremo. Kljub temu pa so večje, težje, hrupnejše in onesnažujejo zrak. Pri uporabi je pomembno, da bencinske kosilnice nikoli ne obračamo na glavo, saj obstaja nevarnost zamašitve zračnega filtra z oljem.

Rotacijske kosilnice

Rotacijske kosilnice so primerne za srednje visoko travo in na voljo v bencinski, električni ter baterijski različici. Nudijo univerzalno uporabo za vsakega vrtnarja, omogočajo zbiranje trave v košari in pogosto nudijo funkcijo mulčenja. Kljub tem prednostim pa imajo nekatere slabosti, kot so zamašena vrtljiva rezila, ki se lahko enostavno zamašijo s travo, ter nenehna potreba po odstranjevanju pokošene trave.

Bobnaste kosilnice

Bobnaste kosilnice delujejo po enakem principu kot rotacijske, pri čemer so rezila nameščena v bobnu ali kolutu spredaj. Kljub temu, da območje košnje ob straneh ni pokrito, so te kosilnice robusten stroj z večjo zmogljivostjo. Primerne so za košnjo visoke trave, omogočajo košnjo manjšega grmovja, vendar so skoraj izključno na bencinski pogon. Potrebujejo večjo previdnost pri uporabi in so težje, vendar priložena posebna prevleka pokošeno travo zloži, da se lahko posuši.

Cilindrične kosilnice

Cilindrične kosilnice ne kosijo trave, temveč jo režejo z vrtenjem rezalnega cilindra. Večina teh kosilnic je na ročni pogon, vendar obstajajo tudi baterijske in bencinske različice. Cilindrične kosilnice zagotavljajo čist rez, pri čemer vrhovi pokošene trave ne porumenijo. Pogosto se uporabljajo na kakovostnih angleških travnikih in so enostavne za uporabo. Kljub temu pa zahtevajo pogostejšo košnjo trave.

Robotske kosilnice

V bistvu gre za akumulatorsko rotacijsko kosilnico, ki se uporablja za redno in dolgotrajno vzdrževanje nizkih trat. Kljub temu, da imajo svoje omejitve, kot je primernost za vrtove brez večjih ovir, imajo robotske kosilnice tudi številne prednosti, kot so samodejno vračanje na polnilno postajo po košnji, premikanje le na vnaprej določenem območju ter odsotnost potrebe po ročnem polnjenju.

Traktorske kosilnice

Traktorske kosilnice so danes zelo priljubljena vrsta kosilnic, še posebej uporabne za tiste, ki kosijo večje travnate površine, kot so okolica sadovnjakov ali vinogradov. Kljub temu, da so traktorske kosilnice dražje in zavzemajo več prostora, so naložba, ki se izplača, saj zagotavljajo visoko učinkovitost, zmanjšujejo fizično utrujenost uporabnika ter omogočajo dodatne priključke za obdelavo vrta.

Članki iz iste kategorije: