Katalizator

Del avtomobilskega izpušnega sistema

Posted by

Katalizator je naprava, ki v avtu leži v dušilcu, kjer očisti izpušne pline. Je del izpušnega sistema avtomobila in je oblikovan za vžiganje izpušne mešanice za očiščenje. Njegova zgradba je dokaj preprosta, njegov učinek je kljub temu ogromen.

Katalizator se označuje tudi kot kovinska škatla, ki je nameščena na izpušno cev. Nameščen mora biti čim bližje motorju, ker najbolje deluje ob vročih izpušnih plinih. Sestavljen je iz satovja iz keramike ali kovinske folije ali pa iz zelo goste mreže kanalov. Prevlečen je s plemenitimi kovinami. Za slednje je značilno, da izpušne pline pretvorijo v omenjene elemente.

Kako točno deluje avtomobilski katalizator?

Sodoben katalizator deluje pod pogojem, če motor deluje na neosvinčen bencin. Ob uporabi osvinčenega bencina bi se namreč v satovju katalizatorja pričeli nabirati ostanki svinca. Posledično katalizator ne bi več deloval.

Katalizator ima v svoji bližini še številne priključke. Ti ležijo pred in za njim. Med njimi je tudi priključek za lambda sondo oziroma tipalo. Za delovanje sodobnega katalizatorja je ta priključek nujen. Katalizator lahko deluje le ob pravilnem razmerju med zrakom in izpušnimi plini. Razmerje med njima meri lambda sonda. Ta krmili delovanje vbrizgalnega sistema in vedno zagotavlja pravilno razmerje med zrakom ter izpušnimi plini.
Katalizator nima posebej omejene življenjske dobe. Kljub temu pa je njegovo stanje potrebno preveriti na vsake toliko časa po določenih prevoženih kilometrih. Njegova zamenjava je navadno povezana z njegovim pregoretjem, zamašitvijo, mehanskimi poškodbami ter podobnim.

Trpežne avtomobilske naprave

Za katalizatorje je značilno, da niso posebej zapletene naprave. Posledično zato ne potrebujejo vzdrževanja oziroma servisov. Kljub temu se take naprave najpogosteje lahko poškodujejo zaradi visokih temperatur in namestitve pod avto oziroma blizu tlem.

Katalizator

Sicer pa je znano, da je v zadnjih letih kakovost katalizatorjev močno napredovala. Katalizator posledično le redko menjamo. Na splošno velja, da je življenjska doba katalizatorja enaka življenjski dobi avtomobila. Za optimalno delovanje katalizatorja, mora brezhibno dobro delovati tudi naš motor.

Če motor našega avtomobila ne deluje dobro, prihaja do slabega zgorevanja. Prav tako prihaja do možnosti, da v izpušni sistem zaide gorivo, ki potem zgori v katalizatorju. To poškoduje satovje v njem oziroma nanos plemenitih kovin.
Če že menjamo katalizator in ga moramo pred menjavo še kupiti, je najbolje, da ga naročimo kar v spletni trgovini.

Članki iz iste kategorije: