Kako izračunati indeks telesne teže?

Posted by

Indeks telesne teže, ki mu z okrajšavo pravimo tudi ITM ali BMI po angleško, predstavlja izmerjen delež maščobe v telesu, pri čemer na podlagi izračunanih rezultatov lahko ugotovimo, ali teža dosega zdrave vrednosti oziroma, ali smo presuhi ali pa imamo preveč kilogramov glede na višino. 

Formulo ITM lahko izračunamo tudi na roke oziroma s pomočjo kalkulatorja, pri čemer indeks telesne teže izračunamo tako, da v enačbo postavimo maso v kilogramih in višino v metrih. Pravzaprav je to preprost izračun, ki zagotavlja natančne rezultate o izmerjenem deležu maščobe v telesu. 

Uporaba formule ITM v metričnih enotah 

Indeks telesne teže je najlažje izračunati v metričnih enotah, kar pomeni, da v enačbi uporabimo kilograme in metre. Pravilen izračun sledi korakom: 

  • Višino pretvorimo  iz centimetrov v metre, pri čemer centimetre delimo s številom 100. 
  • Številke vstavimo v enačbo ITM, kjer težo v kilogramih delimo z višino v metrih na kvadrat. To pomeni, da višino pred izračunom pomnožimo z dva. 
  • Izračunana številka predstavlja vrednost maščobe v telesu. 

Razlaga izmerjenega ITM kazalnika maščobe v telesu 

Izračunani rezultati, ki smo jih dobili pri formuli dajejo vpogled v zdravo ali nezdravo maso posameznika. Tako so dobljeni ITM kazalniki razvrščeni v več kategorij, kot so: 

  • Manj ali enako kot 18,5: prenizka teža 
  • 18,5 do 24,9: zdrava in normalna masa
  • 25 do 29,9: prekomerna teža 
  • 30 ali več: debelost 

Previsoka ali prenizka masa oziroma delež maščob v telesu lahko resno ogrožata zdravje posameznika, saj so te osebe nagnjene k številnim zdravstvenim zapletom in slabemu počutju. Cilj vsakega posameznika je zatorej doseganje optimalne mase telesa, saj to pomeni, da je telo v tej fazi najbolj zdravo. 

Če si tudi vi želite doseči optimalen indeks telesne teže in zdravje, vam lahko pri temu pomagajo strokovnjaki za fitnes in prehrano, ki delujejo na spletnem naslovu fittijelo.com. Tu lahko trenerje povprašate o najbolj ustrezni zdravi prehrani in o prilagojenih programih vadb, ki krepijo različne dele telesa in vam bodo pomagale pri popolni preobrazbi telesa. 

Okulistični pregledi – ponudba dobrih specialistov. Očesna optika zahteva veliko natančnost in ravno visoka kakovost meritev ter izdelave stekel za očala sta najbolj pomembni. Preberi več …

Kako se zrediti na zdrav način? Tako, kot se hujša lahko zdravo ali pa nezdravo, se lahko tudi zredi zdravo ali nezdravo, zato se nikar ne odločite za prenajedanje z nezdravo, kalorično hrano. Preberi več …

Članki iz iste kategorije: