Fitnes prehrana

Fitnes prehrana in proteini

Posted by

Najboljši recept za lepo in mišičasto telo je kombinacija premišljene aktivnosti in ustrezne prehrane. Fitnes prehrana je torej za vse športnike zelo pomembna, prav tako pa je pomembno, da je v njej poleg ostalih hranilnih snovi tudi dovolj proteinov oziroma beljakovin.

Fitnes prehrana

Prehrana pred in po treningu

Fitnes prehrana mora biti premišljena, zato jo je treba čim bolj natančno načrtovati, saj ni vseeno, kaj jemo. Bolj ko smo aktivni, bolj pomembno je, kakšna je naša prehrana. Tako je treba spremljati:

– vnos vseh kalorij
– vnos OH, proteinov, maščob in ostalih hranilnih snovi
– kaj jemo pred treningom
– kaj jemo po treningu
– kaj jesti pred zelo intenzivnim treningom in kaj po njem
– kaj naše telo potrebuje pred pomembno tekmo in po njej za regeneracijo mišic

Prav vsak športnik oziroma vsak, ki se ukvarja s kakšno aktivnostjo, bi moral poznati osnove zdrave prehrane oziroma to, kakšna prehrana je priporočljiva za tiste, ki se ukvarjajo z določenim športom. Pomembno je tudi približno vedeti, koliko kalorij potrebuje naše telo.

S povečanjem intenzivnosti treninga se povečujejo tudi potrebe našega telesa po kalorijah, kar pomeni, da moramo jesti več kalorij kot v primeru, da ne treniramo. A to ne pomeni, da je vseeno, kaj jemo. Hrana je namreč gorivo za naše telo oziroma za aktivnost, po treningu oziroma fizični aktivnosti pa omogoča hitrejšo in boljšo regeneracijo telesa. Zato je treba pred treningom jesti drugačno hrano kot po njem.

 

Beljakovine po treningu

Po športnem udejstvovanju oziroma treningu je treba poskrbeti za dovolj velik vnos beljakovin, ki morajo biti tudi sicer prisotne v prehrani športnika. Beljakovine namreč odlično poskrbijo za regeneracijo mišic oziroma tkiv. Prav regeneracija pa je pri športu najbolj pomembna, saj je tako telo spet pripravljena na nove napore oziroma aktivnosti.

Uspešna regeneracija zmanjša tudi možnost za nastanek novih poškodb, zato je zelo pomembno, kaj jemo po treningu. Predvsem takoj po treningu oziroma obisku fitnesa je treba poskrbeti za dovolj proteinov, ki jih lahko popijemo tudi v obliki proteinskega napitka. Tako je namreč najlažje zagotoviti ustrezen vnos beljakovin takoj po treningu – pomembno je namreč, da naše telo dobi dovoljšen vnos proteinov čim prej oziroma vsaj slabo uro po tem, ko smo zaključili trening.

Ste si zaželeli masaže v Mariboru? Sledite povezavi in preberite več.

Članki iz iste kategorije: