Se je herpesa mogoče znebiti za vedno?

Posted by

Z virusom običajnega herpesa (herpes simplex) se okužimo le enkrat v življenju, a v sebi ga potem nosimo za vedno. Okužba žal ni ozdravljiva, vendar pa virus večino časa ne povzroča prav nobenih težav. Do sprememb pa pride ob zmanjšani odpornosti telesa, ki je lahko posledica stresa, menstruacije, prehlada, prebavnih motenj, povišane telesne temperature, operativnih posegov in tako naprej.

Takrat pride do izbruha različnih simptomov. Ponavadi se herpes pokaže v obliki bolečega mehurčka, ki mu sledi krasta na ustnici. K simptomom sodijo tudi bolečina kože okrog ust, pojav pordečele kože, srbenje, povečana občutljivost kože in podobno.

Virusa herpesa se torej ne moremo znebiti, lahko pa seveda preprečimo nastanek mehurčkov in krast. To storimo predvsem z zdravim načinom življenja, kamor sodi redna rekreacija, zdrava prehrana, kvaliteten spanec ter skrb za krepak imunski sistem. Priporočamo veliko svežega sadja in zelenjave, vitaminov B in E, selena, cinka in železa. Pomembna je tudi ustrezna higiena, saj se virus prenaša z izločki ustne votline, torej s slino. Okužba se žal prenaša tudi s kozarci, brisačami in drugimi pripomočki za higieno.

Kaj pa, če vseeno dobimo mehurček?

Kadar nas vseeno doleti ta nadloga, se želimo mehurčka ali kasnejše kraste čimprej znebiti. Pogled na herpes res ni ne vem kako prijeten, zato nam lahko pojav herpesa precej pokvari dan. Ljudje smo pač zelo občutljivi na videz, herpes pa se pojavi ravno na obrazu, na ustnici, tako da ga lahko vidi prav vsak, s katerim pač pridemo v stik. Lahko ga poskušamo prikriti s pomočjo pudra, a vam tega vsekakor ne svetujemo, saj je tak postopek precej nezdrav.

Odpravljanje herpesa bo namreč veliko hitrejše, če mehurčka ali kasnejše kraste ne prikrivamo z dražečimi kozmetičnimi sredstvi. Za nego lahko uporabite posebna sredstva iz lekarne, ki poskrbijo, da se zadeva čimprej posuši, nato pa jo zamenja zdrava koža. Za ustrezno sredstvo povprašajte farmacevta. Lahko pa si pripravite tudi naravno in domače “zdravilo”. Priporočamo uporabo ognjičevega mazila ali eteričnega olja čajevca, ki bosta omilila vnetje ter lajšata srbečico in vnetje.

Več kot odlično pa se bo obnesel tudi pripravek s česnom

Morda že veste, da se lahko česen pohvali z močnim protivirusnim delovanjem. Kaj morate torej narediti? Pripravite si strok česna in ga res drobno nasekljajte, nato pa česen namažite direktno na herpes. Pustite, da deluje 10 minut. Postopek ponovite vsakih nekaj ur.

Kliknite za več informacij o tem, kako se znebiti herpesa.

Članki iz iste kategorije: