Prehlad

Posted by

Nad prehlad z veselostjo

Nerazpoloženi, nervozni in naveličani ljudje so pogosteje prehlajeni kot optimisti, trdijo ameriški strokovnjaki. Zanimiv poskus, ki so ga opravili na univerzi, je pokazal še eno prednost, ki jo prinašata sreča in veselje. Več kot tristo prostovoljcev je sodelovalo v anketi, s katero so ugotovili njihovo čustveno razpoloženje.

Na podlagi rezultatov so vsakega vprašanega uvrstili med pozitivne ali negativne osebnosti. Vse so nato okužili z virusom prehlada in jih opazovali pet dni. Kljub enaki možnosti za nastanek bolezni, so optimisti zboleli redkeje. Očitno so pozitivna čustva povezana z večjo odpornostjo imunskega sistema. Njegove obrambne celice so pod vplivom nekaterih hormonov in drugih snovi, ki se aktivneje sproščajo, kadar občutimo srečo in zadovoljstvo.

Česen ubija rakave celice

Izraelski strokovnjaki so na poskusnih živalih dokazali, kako koristen je česen: miške z malignimi tumorji so pozdravili z injekcijami česnovega izvlečka. Ključ do uspeha je bržkone poseben dvostopenjski postopek. Znanstveniki z Weizmannovega inštituta so svojo tehniko pridobivanja zdravila že opisali v decembrski številki strokovne revije Molecular Cancer Therapeutics. Česnu daje značilen vonj in okus alicin. Sestavljen je iz encima, aliinaze in neaktivne spojine aliin. Encimski del so pripeli na protitelo, programirano tako, da je imelo svoje receptorsko mesto na rakavih celicah. Takšnega so vbrizgali miškam in šele nato dodali tudi aliin. Iz obeh spojin je nastal za rakave celice nevarni alicin in tumorska struktura je bila uničena.

Infarkt zaradi majhnih molekul

Molekule plazemskih proteinov so zelo verjetno povezane s tveganjem za srčni napad pri moških, ki nimajo običajnih dejavnikov tveganja. Pri tistih, ki imajo visok krvni tlak, povišan holesterol, ki se premalo gibljejo, so predebeli in se nezdravo prehranjujejo, je verjetnost, da bodo doživeli srčni napad, večja. A nekateri ga doživijo, kljub temu da jih medicina ne uvršča med rizične osebe. Prav majhne vnetne plazemske molekule dejavnik, na katerega smo premalo pozorni. Višje vrednosti različnih molekul pomenijo večje tveganje za srčni infarkt. Ker so njihove vrednosti merljive z dokaj preprostimi metodami, bi morda lahko v prihodnosti tako odkrili ljudi, ki jih bo zelo verjetno doletel srčni infarkt

Članki iz iste kategorije: