Slovenski Jadran

Posted by

Tako se kar 59 odstotkov Slovencev in Slovenk, starih petnajst let ali več, vsako leto udeleži okoli 3,9 milijona krajših ali daljših zasebnih potovanj. V letu 2005 je bilo slabih 58 odstotkov potovanj krajših, ostala pa so bila daljša, kar pomeni potovanje z vsaj štirimi zaporednimi nočitvami. Lani se je v primerjavi z letom poprej sedem odstotkov več ljudi odpravilo na daljše počitnice in potovanja.

V zadnjih letih postajajo vse bolj priljubljene destinacije Slovencev Bolgarija, Grčija in Tunizija, ki po ugodnih cenah ponujajo peščene plaže, bazene, čisto morje in vroče sonce. Res pa je, da se še vedno največ Slovencev, lansko leto kar dobrih 45 odstotkov, na dopust odpravi na hrvaško obalo, vse od Krka do južne Dalmacije. Preostali, ki godrnjajo nad vse višjimi cenami in vse manj prijaznimi hrvaškimi domačini, se odločajo za slovensko obalo, Italijo, Srbijo, Črno goro, Bosno in Hercegovino ter ostale evropske in neevropske države.

Sodeč po raziskavi, ki jo je opravil Gral-Iteo, se Slovenci glede dopustniških navad delijo na tri tipe ljudi, na zagrizene ljubitelje hribov in gora, družinske popotnike in morske uživače.

Morski uživači

Največ ljudi, približno 41 odstotkov, predvsem mlajših in samskih, poletne počitnice preživi ob morju, se sonči, zabava v nočnih klubih in lokalih, popiva in uživa v brezdelju na plaži. Glavna točka morskih navdušencev je hrvaška obala, predvsem kampi in poceni zasebni apartmaji, ki so zaradi bližine ugodni za plitke žepe. Sicer pa mladi tudi veliko kampirajo, ter za to potrebujejo tudi kamping opremo, ter potujejo v tujino, predvsem v Španijo, na Portugalsko, Grčijo, Indonezijo. V zadnjih letih postajajo vse bolj priljubljene Bolgarija, pa tudi Malta in Ciper, ki sta polna zabave željnih Slovencev.

Družinice

Za družine je bolj kot denar problem čas in iskanje primernega okolja za njihov naraščaj. Poletne počitnice približno trideset odstotkov preživlja ob morju, kjer se lahko skrijejo v senco, ali pa v hladu gorskih rek, kjer se udeležujejo različnih športnih aktivnosti. Družinskim popotnikom prav tako dišijo potovanja v različne države, predvsem evropske, kjer lahko obiskujejo kulturne zanimivosti in uživajo v lokalni hrani in pijači.

Zagrizeni hribolazci

Tu pa so še hribolazci in gorski popotniki, približno 29 odstotkov vseh počitnikarjev, med katere sodijo predvsem starejši in upokojenci, ki jim daljša potovanja niso preveč po godu, še manj pa praženje na vročem soncu. Če se že odpravijo k morju, večinoma na slovensko ali hrvaško obalo, se v spomladanskih in jesenskih mesecih, sicer pa vroča poletja raje preživljajo v zavetju slovenskih, morda italijanskih in avstrijskih gora. Med počitnicami radi berejo in počivajo, obiski drugih držav jih ne zanimajo.

Kakorkoli že, na počitnice, krajše ali daljše, takšne ali drugačne, si želimo vsi. Nekateri so bolj zapravljivi, drugi bolj skromni, najpomembneje pa je, da si odpočijemo od stresnega vsakdana in naberemo moči za nove podvige.

Članki iz iste kategorije: