Valjčni ali kroglični ležaji?

Posted by

Ležaji so sicer majhen, a hkrati zelo pomemben del vsakega motorja, ki zelo vplivajo na samo vožnjo in varnost ter prijetnost le-te. Če morda vožnja z vašim motorjem ni tako zelo prijetna oziroma zelo čutite tresljaje ali razne nepravilnosti na cestišču, je morda čas za njihovo menjavo!

Vrste ležajev

Pri motorju se ležaji uporabljajo za različne namene, predvsem pa so namenjeni upravljanju s krmilom oziroma krmilno glavo, preko nje pa za lažje upravljanje s celotnim motorjem. Po drugi strani pa se ločijo tudi glede na obliko, in sicer so med najbolj pogostimi tisti:

  • okrogle oziroma krogličaste oblike (takšni so najbolj običajni in pogosti)
  • valjčne oziroma cilindrične oblike (ki prenesejo višjo radialno obremenitev od drugih vrst)
  • stožčaste oblike (ki so znani po svoji trpežnosti ter dolgi življenjski dobi, zato postajajo vedno bolj priljubljeni)

Pri izbiri in nakupu je zato treba točno vedeti, kaj sploh potrebujete. Če odgovora na to vprašanje ne poznate natančno, se je pred izbiro in nakupom dobro posvetovati s kom, ki se na to področje spozna – najbolje kar s prodajalcem motoristične opreme, ki vam bo znal najbolje svetovati in ki vam bo tudi predstavil razlike med različnimi tipi izdelkov, tako da se boste bolje spoznali s tem področjem.

Moto opremo kupujte na spletu!

Za konec pa še en nasvet, ki vam bo zagotovo prišel prav in celo pomagal, da boste prihranili nekaj denarja: ne glede na to, kakšno motoristično opremo kupujete, naj si bodo to veliki in dragi rezervni deli za motorje ali le majhni deli, ki jih je treba bolj pogosto menjati in ki stanejo le nekaj evrov, se vam jih splača kupovati na spletu.

Zakaj? Na spletu boste namreč imeli:

  • boljši pregled nad ponudbo
  • možnost svetovanja po telefonu ali elektronski pošti pred samo izbiro in nakupom
  • možnost vrnitve izdelka, če z njim ne boste zadovoljni
  • možnost nakupa po nižji ceni

Kje na spletu kupovati moto opremo?

Vse za vaš motor boste našli na naslovu Yogi.si, kjer so tudi izjemno prijazni do svojih strank, zato so vam vedno na voljo za vsa vaša vprašanja glede motorističnih izdelkov in opreme, ki jo ponujajo! Povprašate jih lahko tudi za servis motornih koles in to ne glede na to ali boste dele kupili pri njih ali drugod.

Ste že na poti domov? Preberite si še, kako lahko na parkirišču zaščitite svoje vozilo, če se uporabi cerada za avto. Konec skrbi, ko se bo pripravljalo na prvo točo.

EGR oziroma EGR ventil je postal sestavni del tako bencinskih kot dizelskih motorjev z notranjim zgorevanjem po vpeljavi norme EURO 3.  Preberi več …

Članki iz iste kategorije: