Želite .si domeno prenesti drugam?

Posted by

Imate registrirano domeno? Ste vedeli, da jo lahko prenesete k drugemu registrarju? Če ste ugotovili, da ima drug registrar precej ugodnejše cene ali pa imate spletno gostovanje zakupljeno drugje, zdaj pa bi radi tam imeli »spravljeno« še domeno, je smiseln prenos domene. V današnjem prispevku bomo zapisali nekaj besed o prenosu .si domene.prenos-si-domene

Najpogostejši razlogi za prenos domene

Oglejte si glavnih pet razlogov, ki nosilce domen spodbujajo k prenosu k drugemu registrarju.
1. Glavni razlog je vsekakor cena. Nekateri registrarji imajo cene postavljene precej višje kot drugi. Če cena .si domene znaša več kot 15 €, je zagotovo čas, da poiščete novega registrarja in po hitrem postopku izvedete prenos domene. Naj pa cena ne bo edini kriterij izbire registrarja! Zakaj, boste izvedeli v nadaljevanju.
2. Drugi razlog predstavlja premik storitev k le enemu podjetju. Običajno podjetja, ki omogočajo registracijo domene, nudijo tudi spletno gostovanje. Storitvi sta med seboj tesno povezani, saj sta za prisotnost na spletu potrebni obe. V kolikor ponudnik zagotavlja kakovostno gostovanje, hkrati pa ima tudi ugodne cene domen, je smotrno storitve postaviti »pod eno streho«.
3. Tretji razlog za prenos .si domene je povezan z odzivnostjo registrarja. V tem trenutku je v Sloveniji kar 107 registrarjev. Lahko si mislite, da vsi zagotovo niso najbolj odzivni. Če opazite, da vam registrar ne odgovarja na e-sporočila v doglednem roku, poleg tega pa se vam ne oglaša na telefonske klice, je čas, da poiščete drugega.
4. Četrti razlog za prenos .si domene je povezan z DNS gostovanjem. Najboljši registrarji omogočajo brezplačno DNS gostovanje, kar pomeni, da za svojo domeno lahko urejate napredne zapise ter jo usmerite na različne strežnike oziroma storitve.
5. Tudi naročniški center lahko predstavlja razlog za prenos domene k drugemu registrarju. Nekateri registrarji imajo tehnično dovršen uporabniški vmesnik, prek katerega je možno urejati različne nastavitve, povezane z domeno – npr. nastavitev DNS zapisov, pregled WHOIS podatkov, preprosto spremembo WHOIS podatkov, možnost prenosa domene na drugega nosilca, pregledovanje računov in urejanje storitev na predračunih, …

Postopek prenosa .si domen

Prenos .si domene ni zahteven, za sam postopek pa je potrebna EPP koda. Pridobite jo pri obstoječem registrarju oziroma vam bo le-ta povedal, kje jo lahko generirate. Pridobljeno EPP kodo sporočite novemu registrarju, ki bo nato opravil prenos.
Več podatkov o prenosu boste našli v prispevku Prenos domene .si.

Članki iz iste kategorije: