Hitro na splet!

Posted by

Bi radi postavili spletno stran, a se vam niti približno ne sanja, kje sploh začeti? Poleg same izdelave spletne strani, ki jo lahko zaupate agenciji ali jo izdelate sami, boste morali registrirati tudi domeno ter zakupiti spletno gostovanje. Slednje je prostor na strežniku, na katerega shranite spletno stran oz. vse datoteke in podatkovne baze, ki jo sestavljajo. Prav tako je strežnik namenjen shranjevanju e-pošte, lahko pa tudi slik, raznih dokumentov ipd.spletPriporočamo vam, da spletno gostovanje zakupite pri ponudniku, ki uporablja sodobno opremo (npr. SSD diskovne enote), ki nudi možnost uporabe nadzorne plošče cPanel in za katerega je tudi znano, da ima odlično podporno ekipo za pomoč naročnikom. Da je gostovanje zanesljivo in varno, pa je vsaj pri večjih ponudnikih že povsem samoumevno. Mnogo več koristnih informacij o spletnem gostovanju boste našli na spletni strani www.hitronasplet.si.
Poleg zakupljenega strežnika boste potrebovali tudi lastno domeno. Kako do nje? Obiščite spletno stran enega izmed mnogih registrarjev, v preverjalnik domen vpišite želeno, nato pa sledite postopku registracije. Registracijo domene lahko opravi tako fizična kot pravna oseba, je pa res, da za določene domenske končnice veljajo posebni pogoji. Toda pri registraciji domen, kot so .SI, .COM, .NET in .EU, ne bi smeli imeti nikakršnih težav.
Preden domeno registrirate, dobro razmislite o imenu domene. Ne moremo dovolj poudariti, da premisleku zares namenite dovolj časa, saj domene kasneje ne morete kar tako zamenjati. Res je, da lahko registrirate novo, toda prenos spletne strani zna biti kar zahteven postopek, še posebej v smislu zadržanja prejšnjih pozicij v spletnih iskalnikih. Saj veste – če ste v iskalniku, kot je Google, za pomembne fraze uvrščeni visoko, je vaša stran dobro obiskana. Ko takšne pozicije enkrat izgubite, pa upade tudi obiskanost spletne strani.
Tako, sedaj imate zakupljeno spletno gostovanje in registrirano domeno. Čas je, da zadevi med seboj povežete. Pri tem vam lahko pomaga vaš ponudnik gostovanja oz. registrar domene (najbolje bo, če oboje uredite pri istem ponudniku), sicer pa je glavno, da domeni vpišete ustrezne DNS zapise. Te vam je na e-naslov sporočil vaš ponudnik gostovanja. Počakati morate še nekaj ur, da se DNS zapisi osvežijo.
Zdaj se lahko lotite postavitve spletne strani. Res je, kar vi sami! Ste upoštevali naš nasvet in spletno gostovanje zakupili pri ponudniku, ki uporablja nadzorno ploščo cPanel? Vpišite se vanjo in poiščite kategorijo »Softaculous«. Če bi radi postavili blog ali spletno stran, izberite WordPress. V kolikor bi radi postavili spletno trgovino, izberite Magento, PrestaShop ali OpenCart. Z le nekaj kliki lahko poljuben sistem namestite na svojo spletno stran. Na začetku boste verjetno zares potrebovali kakšen dan, da se boste platforme navadili. Toda kmalu vam bodo zadeve postale jasne, zelo hitro in preprosto pa si boste lahko ustvarili funkcionalno in estetsko dodelano spletno stran.
Ali z namestitvijo in urejanjem spletne strani nimate časa? Potem vam res ne preostane drugega, kot da poiščete nekoga, ki bo spletno stran postavil namesto vas.

https://www.youtube.com/watch?v=VX8U48dPj5M

Članki iz iste kategorije: