Prenosni računalniki, ki niso več prenosni

Posted by

Ko so se pojavili prvi prenosni računalniki, smo bili vsi navdušeni. Marsikdo je prenosnik nosil s seboj in tako tudi od doma ali izven pisarne poskrbel za nekaj dodatnega dela ali zabave – je pa treba poudariti, da takrat WiFi omrežja ni so bila povsod, tako kot danes, torej je bilo res mogoče delati na računalniku, ne pa se kaj prida zabavati s spletnimi vsebinami.

Če ste bili tudi sami med tistimi, ki ste imeli svoj prenosnik v času, ko so ti imeli še črno-bele zaslone, potem gotovo veste, o čem govorimo.Danes nam prenosni računalniki omogočajo veliko več, prav tako pa so postali tudi cenovno zelo dosegljivi in zmogljivejši. In ker so vsi deli prenosnika shranjeni v ličnem ter kompaktnem ohišju, ni prav nič čudnega, da so prenosni računalniki postali prva izbira tudi za računalnik, ki ga uporabljamo doma in v službi – tudi, če prenosnika nikoli ne pospravimo v torbo in vzamemo s seboj na pot.

Prenosni računalniki so praktični

Tudi takrat, kadar vemo, da naš računalnik ne bo namenjen mobilnosti, imajo prenosni računalniki največkrat prednost pred klasičnimi namiznimi. Zakaj? Povsem preprosto: ker zavzamejo veliko manj prostora. Prenosnik imamo lahko na majhni mizi, pri klasičnem računalniku pa imamo veliko ohišje, ločen ekran, ločeno tipkovnico, ločeno miško … Želje po »kompaknosti« se seveda zavedajo tudi proizvajalci. Tudi ti že dolgo vedo, da prenosni računalniki niso nujno namenjeni prenašanju. Prav zato smo poleg prenosnikov, ki so »klasične« velikosti, torej okoli 13palcev preko ekrana, dobili najprej petnajst palčne, pa sedemnajst palčne … Zdi se, da so prenosni računalniki postali tako veliki, da za na pot niti ne bi bili več praktični!

prenosni-racunalniki

Seveda pa tudi to ni težava. Kadar se želimo na poti zgolj nekoliko sprostiti in zabavati ter brskati po spletu, ne rabimo prenosnika, temveč lahko uporabimo računalniško tablico ali mobilni telefon. Tisti, pri katerih so prenosni računalniki še vedno potrebni za delo na terenu ali na poti (na primer med vožnjo v službo z vlakom,), pa lahko izberejo mini prenosnike, ki imajo zaslon velikosti 10 ali 11 palcev in jih lahko pospravimo v vsako žensko torbico ali manjši nahrbtnik.

Prenosni računalniki niso za vsakogar!

če uporabljate računalnik bolj kot ne za »enostavne procese«, potem ni dileme – prenosni računalniki so najboljša izbira. Kadar uporabljate zahtevne programe, pa seveda ne bo šlo. Potreben bo klasičen namizni računalnik visoke zmogljivosti.

Potrebujete servis telefonov? Potem si preberite članek na temo servis telefonov in katere vse težave lahko odpravi.

Članki iz iste kategorije: