Kdaj registrirati .net domeno?

Posted by

Za postavitev spletne strani na svetovni splet nam ni potrebno registrirati domene. Obstaja namreč kar nekaj servisov ter portalov, ki nam omogočajo brezplačno kreiranje spletnega mesta. Največkrat je to prisotno na njihovi poddomeni. Če se vam napisano zdi zanimivo, naj vam že kar takoj na začetku povemo, da to še zdaleč ni primerna rešitev. Še posebej, ko s spletno stranjo mislimo resno, na spletu pa se želimo prikazati v profesionalni luči.net domenaČe je morda za nepomembne bloge ali preproste osebne strani koriščenje brezplačnih storitev dopustno, pa v primeru poslovnih strani ter spletnih portalov to zagotovo ne drži. Takrat je potrebna registracija domene ter zakup spletnega gostovanja.

Ko je .com domena zasedena …

Nobena skrivnost ni, da je registracija domene .com v večini primerov najboljša možnost, ko se na spletu želimo predstaviti s spletno stranjo v angleškem jeziku. Tudi za spletna mesta v drugih jezikih (npr. v SLO ali NEM) je .com odlična izbira, saj je domenska končnica uporabnikom spleta zelo dobro poznana. Zaradi tega ji mnogo bolj zaupajo, posledično pa spletna stran prejme večje število obiskovalcev.
Glavna težava .com domen je v tem, da so praktično vse, ki imajo generično ime, že zdavnaj zasedene. V tem primeru imamo dve možnosti – ali si poskusimo izmisliti drugo ime ali pa se odločimo za drugo domensko končnico. In katera tista domenska končnica, ki je najboljša alternativa končnici .com? Brez dvoma je to domena .net.

Domena .net kot odlična alternativa

Po podatkih Verisign je trenutno registriranih približno 125 milijonov .com domen, medtem ko je .net domen registriranih »zgolj« dobrih 15 milijonov. Podatka sta zelo zgovorna, saj nam dasta hitro vedeti, da je pridobitev dobrega imena domene v povezavi s končnico .net mnogo lažja kot v povezavi s končnico .com.
Tako kot domena .com je tudi domena .net prisotna že od daljnega leta 1985. To je glavni razlog, da jo spletni uporabniki zelo dobro poznajo ter ji zaupajo podobno, kot to velja za domensko končnico .com. Ravno zaradi tega je domena .net odlična alternativa, ki se jo posluži marsikdo, ki mu domena .com ni dostopna.

Vedno, ko se lotimo resnega posla

Domeno s končnico .net je torej pametno registrirati takrat, ko je .com zasedena. To pa ni edini primer. Registracija domene .net je izjemno pomembna tudi v primeru, ko se lotimo resnega projekta. Takrat moramo nujno registrirati vse najbolj popularne domenske končnice, saj imamo v nasprotnem primeru lahko težave s konkurenčnimi podjetji. Ta lahko registrirajo enako ime domene v povezavi z drugo domensko končnico, ter nam na ta način povzročajo nevšečnosti.

Članki iz iste kategorije: