Registracija domene za začetnike

Posted by

Se z registracijo domene srečujete prvič? Vas skrbi, da je postopek zelo zapleten in da se vam bo vmes kje zataknilo? Brez skrbi, sama registracija domene je povsem enostavna, je pa res, da se zna nekoliko zaplesti že pred tem. Predvsem pri izbiri imena domene, medtem ko z izbiro domenske končnice ne bi smelo biti težav.domene

Kako poteka registracija domene? V nadaljevanju smo pripravili nazoren vodič po korakih, ki bo v pomoč vsem začetnikom.

1. korak

Vprašajte se, komu bo vaša spletna stran namenjena. Jo bodo obiskovali domači uporabniki spleta, morda nemško govoreče prebivalstvo, bo stran namenjena Američanom ali morda Angležem? Od odgovora na to vprašanje je odvisna izbira domenske končnice. Priporočamo vam, da izberete tako:
Spletna stran v slovenščini – registrirajte .SI domeno (alternativa: .COM).
Spletna stran v italijanščini – registrirajte .IT domeno (alternativa: .COM / .EU).
Spletna stran v hrvaščini – registrirajte .HR domeno (alternativa: .COM / .COM.HR).
Spletna stran v nemščini, namenjena Nemcem – registrirajte .DE domeno (alternativa: .COM / .EU).
Spletna stran v nemščini, namenjena Avstrijcem – registrirajte .AT domeno (alternativa: .COM / .EU).
Spletna stran v angleščini, namenjena Američanom – registrirajte .COM domeno (alternativa: .NET).
Spletna stran v angleščini, namenjena Angležem – registrirajte .COM domeno (alternativa: .CO.UK).

2. korak

Vprašajte se, kaj želite na spletni strani predstaviti, v skladu s tem pa izberite ime domene. Boste predstavljali svoje podjetje, morda blagovno znamko? Zagotovo bo najbolje, da registrirate identično ime domene. Boste na spletni strani predstavljali in promovirali določeno dejavnost, npr. balinanje? Potem registrirajte domeno balinanje.si ali balinanje.com. Najbolje, da kar obe, saj boste s tem konkurenci preprečili, da bi vam »skakala v zelje«. Želite na spletni strani predstaviti sebe? Naj bo ime domene enako vašemu imenu ali priimku oziroma kombinaciji obojega.
Pri registraciji domene se poskušajte izogniti zapletenih in dolgih imen, ki bi si jih uporabniki spleta težko zapomnili. Prav tako se izogibajte številkam, šumnikom in vezajem. S kančkom izvirnosti boste prej ali slej prišli do imena, ki vam bo všeč, hkrati bo kratko, seveda pa bo moralo biti tudi na voljo za registracijo.

3. korak

Ime in domensko končnico ste izbrali, zdaj pa je na vrsti registracija domene. Preglejte cene več registrarjev, pozornost pa namenite tudi mnenjem naročnikov, saj osredotočanje zgolj na ceno lahko vodi v nezadovoljstvo. Pomembna je tudi odzivna podpora uporabnikom, pa tudi preglednost in uporabnost naročniškega centra, do katerega po registraciji domene prejmete dostop. Ko ste izbrali registrarja, se lahko lotite postopka registracije.
V okvirček za preverjanje domene vpišite svojo želeno domeno in preverite, če je prosta.
a) Domena je prosta
Nadaljujte z registracijo. Domeno lahko registrirate kot fizična ali kot pravna oseba. Vpišite vse zahtevane podatke in izberite način plačila. Večina registrarjev vam nudi na voljo plačilo po predračunu (UPN obrazec), s kreditno kartico, Bitcoini, Moneto in preko storitve Paypal. Ker se dejanska registracija domene zgodi šele takrat, ko registrar prejme plačilo, priporočamo izmed zadnjih štirih omenjenih načinov.
b) Domena je že registrirana
Izbrati boste morali drugo ime domene, lahko pa najprej preverite tudi, če je domena morda prosta v kombinaciji z alternativno domensko končnico. In ko najdete prosto domeno, sledite postopku, opisanemu pod točko a).

https://www.youtube.com/watch?v=ut_oLhMhJsY

Članki iz iste kategorije: