Beljakovine so makrohranila, ki so v naši prehrani nepogrešljiva, saj podpirajo rast, razvoj in vzdrževanje vseh tkiv v našem telesu. Pri splošni populaciji odraslih ljudi se priporoča, da na dan zaužije 0,8 – 1 g beljakovin na kilogram telesne teže, medtem ko so potrebe pri športnikih še večje.
Kadar enostavno nimamo časa za polnovreden obrok, je protein bar lahko odlična alternativa. Na splošno se najpogosteje uporablja kot del zajtrka, prigrizek v službi, prigrizek pred ali po vadbi, dietni prigrizek pri vzdrževanju telesne teže in podobno.
Kazalo:
Kaj je protein bar?
Protein bar je prehransko dopolnilo v obliki čokoladice, ki ima visoko vsebnost beljakovin na račun ogljikovih hidratov in maščob. Izdelan je tako, da lahko nadomesti obrok, saj običajno vsebuje veliko hranil, ki jih potrebuje naše telo.
Za protein bar je pomembno, da ne vsebuje veliko kalorij. Bistveno je, da vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate in esencialne maščobne kisline, ki pozitivno vplivajo na raven energije ter pomagajo pri izgradnji mišic. To prehransko dopolnilo je primerno za vse ljudi, pri čemer je ključnega tudi prava izbira.
Izbira dobre proteinske ploščice
Danes je ponudba proteinski ploščic zelo pestra in vprašanje je, kako izbrati resnično dobre ploščice. Kot smo že omenili, vsaka proteinska ploščica vsebuje določen delež beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Če želite izbrati resnično dobro proteinsko ploščico, potem se prepričajte, da vsebuje vsaj 12 gramov beljakovin, če pa ste aktivni ali zaužijete veliko beljakovin, je idealna izbira bližje 20 g beljakovin.
Pri izbiri proteinske ploščice vedno preverite seznam vseh sestavin, predvsem na umetne sladkorje. Poleg tega, da na ta način nepotrebno povečate vnos kalorij, pa pri mnogih lahko povzročijo napihnjenost in prebavne težave.
Zelo pomemben dejavnik pri izbiri protein bar je tudi vir beljakovin, ki vpliva na to, kako jih bo naše telo uporabilo. Če niste vegan, potem je najboljša izbira protein bar, ki je sestavljena iz mlečnih beljakovin, saj vsebuje esencialne aminokisline v skoraj optimalnem razmerju. Med pomemben vir beljakovin pa uvrščamo še jajčne beljake in rastlinske beljakovine, ki so primerne tudi za vegane.
Na koncu pa ne pozabite tudi na okus proteinske ploščice, saj se boste tako lažje držali zdravih odločitev.