Kako se pridobi mišična masa?

Posted by

Vsi tisti, ki si želijo lepo oblikovanega telesa, se v prvi fazi ukvarjajo s tem, kako izgubiti maščobe, nato pa seveda s tem, kako si zagotoviti več mišic. Primerna mišična masa je gotovo nujna za lep videz, saj dobro vemo, da so po današnjih standardih »suhice« in »suhci« iz mode, občuduje pa še vitko, a športno telo, kjer so pod kožo napete mišice. Mišična masa se doseže s kombinacijo pravilne prehrane in pravilne vadbe.misicna-masa

Pridobivanje mišične mase hkrati s hujšanjem

Kadar hujšamo, bomo brez skrbi za svoje mišičevje nazadnje suhi, vsekakor pa telo nebo napeto in močno. Da bi ob izgubi kilogramov hkrati skrbeli, da se resnično znebimo maščob, ne pa tudi izgubimo mišic, je pomembno, da zanje ves čas skrbimo. To pomeni, da ne smemo na stroge diete, s katerimi bi telo dobilo premalo hranil, predvsem beljakovin, prav tako pa se ni smiselno lotiti vadbe, pri kateri bo telo za energijo porabljajo ogljikove hidrate in glukozo iz mišic. Če želite med hujšanjem porabljati maščobo, naj bo vadba raje nizke intenzivnosti, vsak dan pa uživajte dovolj beljakovin.

Mišična masa in vadba

Kakšna vadba je prava za povečanje mišične mase? Ko z maščobo ni več velikih težav, moramo vadbo spremeniti in pričeti delati predvsem za povečanje mišic. Gibanje za mišično maso pa ni nizko intenzivno, temveč visoko intenzivno. Kondicijski trenerji vam bodo povedali, da lahko z vadbo za mišice z utežmi naredimo dvoje: se odločimo za lažje uteži in več ponovitev, kar prvenstveno vpliva na vzdržljivost mišice, ali pa s težjimi utežmi delamo serije z manj ponovitvami, nekje okoli 10 do 15, s čemer se pridobi mišična masa, saj prvenstveno poskrbimo za rast mišic.

Kako nahraniti mišice?

Da se bo mišična masa povečala, je poleg visoko intenzivne vadbe potrebno mišice tudi dobro hraniti z beljakovinami, te pa je treba razporejeno uživati preko celega dne. Če se zgolj za kosilo najemo mesa in stročnic, ne bomo naredili veliko – telo tolikšne količine beljakovin naenkrat ne more porabiti. Bolje je torej, da beljakovine uživamo ves čas, okoli 25 gramov na vsake tri ure.

Enakomerno razporejena mišična masa

Kadar se pridobiva mišična masa, moramo biti pozorni še na nekaj – na njeno enakomerno porazdelitev, ki bo dala telesu prave proporce. Da bi jih dosegli, je potrebno delati za vse mišične skupine, kajti nesorazmerno povečana mišična masa na področju bicepsov, medtem ko noge ostanejo šibke, gotovo ni videti usklajeno.

Vsekakor vam svetujemo, da si preberete tudi članek o fitnes prehrani.

Članki iz iste kategorije: