Vožnja z vozili se bo v bodoče najbrž spremenila

Posted by

Ko mi je pred časom kolega rekel, da so odbijači in ostali deli avtomobila del opreme, ki ga on ne bi znal kupiti, sem ga seveda takoj povprašal zakaj ne. Zdelo se mi je, da v takšnem nakupu ne bi smelo biti nič posebnega zahtevnega, a nasproti mi je prišel z odgovorom, da ne bi vedel kako veliki morajo biti in kako se montirajo. Brez skrbi, odbijači in vsi ostali avtomobilski deli se kupujejo v glavnem natančno za določen tip vozila in brez težav bo prodajalec vedel kakšnega potrebuješ. Očitno je odgovor hitro prebavil in pričela se je debata o nogometni tekmi izpred nekaj dni.odbijaci

Odbijači se morda ne bodo več potrebovali

Ne glede na to ali vozite športni avtomobil, morda družinskega eno prostorca, kombi za prevoz tovora, pravega džipa za podeželske avanture ali električni avto za po mestu, boste vedno potrebovali nekatere osnovne dele vozila in odbijači (http://www.silux.si/izdelki/karoserija/odbijaci-ter-njihovi-deli/odbijaci) sodijo med njih. Avtomobil ima torej zagotovo štiri kolesa, morda pa novejši modeli ne bodo kmalu več imeli volana, saj je povsem možno, da nas bo naokoli vozil računalnik, s pomočjo natančnih zemljevidov, globalnega sistema za pozicioniranje (GPS) in nešteto izjemno pomembnih in kvalitetno napravljenih senzorjev, ki bodo zaznali gibanje tudi v najslabšem vremenu. Tako se bo lahko vozilo peljalo in hkrati pazilo na ostale udeležence v prometu, ne bo pa znalo razmišljati in odreagirati tako, kot bi to naredil človek.
Vseeno si lahko avtonomna vozila predstavljamo kot redne udeležence v prometu že v nekaj letih, to pa pomeni, da kup vozil več ne bo potrebovalo volana. Kaj pa odbijače? Seveda, odbijači bodo še vedno potrebni, vsaj dokler ne bodo vozila in varnostna tehnika tako izpopolnjena, da nevarnost za trk več ne bo obstajala. Odbijači so namreč tisti del vozila, ki posrka določen del energije, ki nastane, ko vozilo naleti na drugo vozilo ali v kak drug objekt.

Odbijači so lahko cenejši ali dražji

Odbijači so lahko črni ali v barvi karoserije avtomobila, kar je silno moderno, marsikomu lepo, seveda pa tudi veliko dražje pri sami izdelavi in za kupca pri vzdrževanju. Ko se mi je nekdo v karavana pred časom zaletel v križišču, bilo je sorazmerno nežno, sem opazil na črnem odbijaču samo prasko. Krivec za nesrečo je imel veliko razpoko, ki jo bo moral popraviti in potem še pobarvati vse skupaj, saj so bili njegovi odbijači v barvi karoserije. Kadar kupujete vozilo zase, se odločite že vnaprej ali želite imeti nižje ali višje stroške in s tem se tudi odločite kateri odbijači so pravi za vas.

Preberite si tudi kakšne vrste ležaje za motor se lahko dobi in uporabi.

Članki iz iste kategorije: