Namizne svetilke

Svetila!

Posted by

Med opremo doma med drugim spadajo primerna svetila. Moč jih je najti v različnih oblikah, materialih, za različne namene osvetlitve ter različne načine montaže.

Najbolj splošna so stropna svetila v obliki lestencev ali modernejše led luči na kovinskih nosilcih. Nekateri se ob gradnji odločijo za vgradna svetila, ki jih pritrdijo v strop. Glede na željo uporabnika so na voljo v različnih stilih, tako da skoraj vsak najde nekaj za svoj okus. Lepo za oko je, če se po celotnem stanovanjskem prostoru ujemajo v stilu, ni pa spet nujno. Nekateri raje uredijo različne sobe v raznih stilih in temu nato tudi prilagodijo stil opreme.

Stenska svetila je praktično montirati na stopniščih, nad mizami ali drugimi delovnimi prostori. Svetlobo mečejo po navadi na določen del prostora in je ne razporedijo po vsem prostoru. Praktičnost teh svetil je ta, da jih lahko usmerimo, slabost pa, da se ob morebitni spremembi lege pohištva v prostoru moramo prilagajati montirani luči.

svetila

Prav tako kot stenska svetila so samostoječa svetila in namizne svetilke primerne le za delno osvetlitev prostora, na primer za branje ali druga opravila pri katerih potrebujemo dodatno osvetlitev. Pri izbiri takega svetila pazimo na oddaljenost od osvetljene površine, predvsem pri tipih, ki oddajajo tudi veliko toplote. Prav tako je pomembno, da so nedostopna otrokom ali domačim ljubljenčkom zaradi morebitnih poškodb. V kolikor nam sčasoma izgled več ne ustreza, takšno svetilko zlahka menjamo za drugo, brez pretiranih stroškov.

Dobra izbira svetil nam olajša vsakdanje življenje, prav tako pa pripomore k izgledu prostora in s tem k počutju človeka. Ni nujno, da zmeraj posežemo po standardnih steklenih svetilih. Najti je moč tudi kovinske, iz umetne mase ali celo iz lesa. Prodajalci zagotavljajo raznovrstnost ponudbe, zato je iskanje lahko precej naporna naloga. Pomagamo si lahko s spletom, ki nam ponekod ponuja že tudi nakup iz naslonjača.

Ob nakupu večih kosov pa je še vedno priporočljiv obisk v trgovini, kjer se prepričamo o izdelku na lastne oči. Nekateri pa še vedno raje posežejo po domačih proizvodih zato se včasih izplača pobrskati o izdelovalcih v bližini. S tem spodbujamo lokalno gospodarstvo in prihranimo pri ceni prevoza. Izdelki bližnjih steklarjev se lahko po kvaliteti in izgledu brez težav primerjajo z industrijsko pridelanimi.

Članki iz iste kategorije: