LCD monitor

Posted by

Monitorji so dosegli kar pošten razvoj v zadnjem desetletju. Če je bil prej standard CRT katodni monitor, je sedaj njegovo vlogo prevzel LCD zaslon.

Seveda poznamo tudi druge tehnologije, kot so LED, ampak standardno boste našli LCD zaslone po sprejemljivih cenah. Te cene se gibajo glede na znamko in velikost diagonale, ter tudi drugih lastnosti.

Ko so prišli LCD monitorji na trg, smo morali pred nakupom resno naštudirati vse lastnosti. Razumljivo, saj je stal takrat LCD skoraj 1000 EUR.

Sedaj so cene dosti bolj dostopne, LCD stane nekaj nad sto ali dvesto evrov. Prav tako so dosti bolj zmogljivi, kot tisti včasih in lahko ste skoraj prepričani, da vam bo katerikoli model lepo služil kar nekaj časa.

Zaželene lastnosti monitorja

Čeprav mnogi govorijo o tehničnih specifikacijah, ki so optimalne za monitor, pa dejansko ne potrebujete preplačati funkcij, ki jih na monitorju niti ne boste potrebovali.

Da se odločite med LCD monitorji, ki vam bodo ustrezali torej prvo naredite seznam funkcij, ki so vam pomembne. V mojem primeru so zelo pomembne pristne barve, saj delam dosti z grafiko in je pomembno imeti odlične barve. Prav tako mi je pri izbiri monitorja pomembna kvalitetna garancija, ki zajemo tudi popravilo pri majhnih  odpovedih pik.

Zelo rad uporabljam široke monitorje, ki dovolijo dodatno širino in s tem delovni prostor.

Zakaj LCD?

Povedali smo že nekaj o monitorjih, vendar zakaj bi sploh začeli uporabljati tovrstno tehnologijo?

Dejansko nimate izbire! Ste že poizkusili najti kake druge tipe monitorjev? Dejstvo je, da je izbira kar omejena, LCD tehnologija pa ponuja dostopne cene za kar veliko kvaliteto. Vendar pa to ne pomeni, da niso tovrstni tipi monitorjev praktični. Dejansko je zelo praktično, da so tanki, ne zasedejo dosti prostora, imajo pa tudi dolgo življenjsko dobo. Zaradi dostopnih cen je zelo možno prihranek nameniti za večji zaslon. Osebno moram reči, da mi niso všeč preveliki zasloni, vendar pa je tam do 24 palcev super velikost, ki je še praktična za delo.

Vsekakor pri nakupu preverite kar pokriva garancija in kako sovpada izbira monitorja z vašimi potrebami. Morda ne boste opazili razlike, vendar če se pozanimate, boste videli, da so vam nekateri tipi LCD monitorjev bolj pisani na kožo kot drugi.

Članki iz iste kategorije: