Prostovoljno delo – razlogi za in proti

Posted by

Na prvi pogled se zdi, da lahko o prostovoljnem delu govorimo samo dobro. Ali ni tako, da moramo ljudje priskočiti na pomoč vsem tistim, ki jo potrebujejo, ter narediti nekaj dobrega za skupnost, v kateri živimo? Prostovoljstvo je prav zares občudovanja vredna aktivnost, a vseeno je potrebno tudi o takšnem delu dobro premisliti, preden se odločimo zanj. Zagotovo ni prav za vsakogar.

Bolj boste razumeli tveganje, ki je povezano s prostovoljstvom, boljšo odločitev boste sprejeli. Zato vam bomo danes razkrili nekaj prednosti in pomanjkljivosti prostovoljnega dela. Vas zanima še več o prostovoljnem delu? Čakajo vas številni prispevki z najrazličnejših področij prostovoljstva.

Prednosti prostovoljnega dela

Ob prostovoljstvu se boste zelo dobro počutili. Prostovoljno delo je sicer neplačano delo, a to še ne pomeni, da z njim ne morete ničesar pridobiti. Ravno nasprotno! S tem, ko boste pomagali drugim, se boste počutili še bolj koristen član družbe.

Prostovoljstvo prinaša tudi zdravstvene koristi. Z raziskavami so dokazali, da je prostovoljstvo naravnost odlično tudi za starejše ljudi, saj postanejo bolj aktivni, pospeši pa se tudi njihov metabolizem, zato lahko s to dejavnostjo pokurijo dvakrat več kalorij kot sicer. Fizična aktivnost in pozitiven pogled na svet pa vodita tudi do nižjega krvnega pritiska.

Prostovoljstvo pomeni osebno rast. Prostovoljci so bili namreč prav prijetno presenečeni, ko se je izkazalo, da dobro opravljajo različne stvari … Tudi tiste, za katere niso nikoli mislili, da jih bodo počeli. Z vsako novo stvarjo, ki so se je naučili, je zrasla njihova samozavest.

Pomanjkljivosti prostovoljnega dela

Prostovoljno delo zahteva veliko vašega časa. Ko enkrat začnete s prostovoljnim delom, morate vzeti v zakup, da bodo ljudje računali na vas in pričakovali, da boste imeli na razpolago dovolj prostega časa. Vse to pa lahko privede do problemov z načrtovanjem in usklajevanjem z vašimi drugimi obveznostmi. Zato ne pozabite postaviti določenih mej.

Pri prostovoljstvu so vpletena čustva. Če se boste odločili pomagati pri čiščenju parka, v knjižnici ali sodelovati v podobnih opravilih, potem se vam zagotovo ni potrebno bati kakšnih čustvenih obremenitev. A če boste pomagali revnim otrokom, zavrženim živalim, bolnikom v bolnišnici, boste lahko ob delu velikokrat tudi sami prizadeti. S tem pa bo prostovoljstvo negativno vplivalo na vaše zasebno življenje.

Prostovoljno delo s seboj prinaša frustracije. Pa naj bo to zaradi premajhnega števila ljudi, slabe organizacije, pomanjkljivega treninga, pa še bi lahko naštevali. Zato je dobro, da se pri takšnem delu opremite z jeklenimi živci.

Vedeti pa morate tudi s čim se boste soočili in se odločati na podlagi dejavnosti, ki vam ustrezajo. Če je v igri npr. gradnja hiše postopek čist realno lahko traja dlje časa, kot ga sploh imate na razpolago. Boste še zainteresirani za pomoč, če se bodo dela denimo pričela šele čez mesece ali celo leto ali dve? Saj vemo kakšna je birokracija. V glavnem je vse na vas.

Članki iz iste kategorije: