Brez modnih dodatkov ne gre

Posted by

Modni dodatek je predmet, ki prispeva k celotni podobi osebe in njegove obleke. Pogosto se uporablja za dopolnitev videza ob posebnih proložnostih in je s posebno pozornostjo tudi izbran. Pojem, ki vključuje več kategorij, se je začel uporabljati v 19. stol.

modni-dodatki

Glede na uporabo je mogoče modne dodatke okvirno razdeliti na dva osnovna področja, tiste, ki jih nosijo ženske, ter tiste, ki jih uporabljajo moški. Tradicionalni modni dodatik za ženske vključujejo posebne ženske torbice, ki zaokrožujejo večerno toaleto, ročne torbice, pahljače, dežnike, palice, senčnike, nakit, šale in rute ter pasove. Z razvojem v družbi pa so se k tem pridružili še različni ovitki za telefone (ovitki za iPhone 7), etiui za vizitke, nakit za lase ipd. V kategoriji moških modnih dodatkov imajo prednostno mesto še vedno ure, sledijo jim manšetni gumbi, kravatne igle, šali, pasovi ipd.

Pogled v zgodovino

V npr. viktorijanski dobi v Veliki Britaniji so modni dodatki (lideja.com), kot so bile pahljače, senčniki in rokavice, pomenili način, s katerim so ženske izražale in prepoznale razred svojega sogovornika. Zanimivo je, da so ženske z rokavicami pogosto skrivale svoje roke in tako tudi morebitne sledove dela. V zgodnjem 16 stol. so v Italiji npr. broške zaznamovale višji socialni sloj, ki so jih v dekorativne namene nosili moški. Pogosto so bile pripete tudi na klobuke, k tem pa je sodil obvezno še bogato okrašen meč.

Dandanes je funkcija modnih dodatkov precej raznolika. V osnovi gre za mešanico njihove uporabne vrednosti in hkrati vpliva na celostno podobo osebe. Pogosto izražanjo osebnost posameznikov. Iz modnih dodatkov je mogoče razbrati npr. posameznikove preference glede barv, oblik ipd. Zadnji opaznejši trend v industriji modnih dodatkov pomenijo statement ogrlice, ki jih opažamo kot del garderobe zvezdnic ali na modnih pistah že nekaj zaporednih sezon.

Popularnost teh ogrlic presenetljivo ne upada, saj pravzaprav ne obstaja oprava, ki je prava statement ogrlica ne bi mogla spremeniti v prav posebno in atraktivno modno kombinacijo. Različne kategorije modnih dodatkov od ogrlic, uhanov, brošk, zapestnic, prstanov, torbic, pasov, šalov in rut, skupaj s koristnimi nasveti, kako jih izbrati, da bodo ti modni dodatki zares stopnjevali vaš videz, lahko najdete v spletni trgovini lideja.

Članki iz iste kategorije: