Pomembna dejstva o kurkumi

Posted by

Kurkuma je začimbni prašek rumene barve. Pridobiva se iz korenine rastline Curcuma longa. Tovrstna začimba je pri nas vse bolj uveljavljena. Prisotna je tudi v različnih mešanicah začimb. Še posebej cenjena je na daljnem Vzhodu, kjer je pravzaprav njen pravi dom.

V srednjem veku so tovrstno rumeno začimbo poimenovali indijski žafran. Zanimivo je dejstvo, da barvilo kurkume ni topno v vodi, topi pa se v alkoholu in masti. Sicer pa vam je kurkuma pri nas na voljo v bolje založenih prodajalnah in v nekaterih specializiranih trgovinah.

Okus kurkume

Kurkuma je po okusu blago pikantna, jedka, malce grenka. Deluje kot nekakšna mešanica med pomarančo in ingverjem. Vsebuje železo, mangan, vitamin B6, veliko vlaknin. Bogata je tudi s kalijem.

V kitajski medicini je bila najprej uporabljena kot učinkovito zdravilo proti vnetju. Njena glavna zdravilna učinkovina je rumeno oranžno barvilo – kurkumin.

V srednjem veku so tovrstno rumeno začimbo poimenovali indijski žafran.

Rumena rešiteljica za jetra

Zdravilni učinki kurkume so med drugim tudi čiščenje krvi in prebavil, pomoč pri težavah z jetri ter žolčniki in hepatitisu. Vsebuje torej kurkumin, ki deluje kot stimulant za žolčnik ter jetra. Slednja učinkovito ščiti pred strupi.

Izjemno dobrodošla pa je tudi uporaba kurkume v kuhinji. Priporočena dnevna količina je ena polna žlička na dan oziroma 4 grame. Najbolje jo je razdeliti na tri enakomerne dele. Začimbo lahko tako užijete zjutraj, opoldne in zvečer. Za preventivo je dovolj že pol grama do gram na dan.

Čeprav z mletjem kurkuma skorajda ne izgubi arome, jo na primer na Vzhodu prodajajo v obliki korenine. Sicer pa z njo lahko okusno začinite ter obarvate riž, maslo, slaščice, gorčico, sir, ribe, meso, omake, omlete in zagotovo bi se še kaj našlo.

Predoziranje s kurkumo

Kurkuma na sploh velja za varno začimbo. Kljub temu pa je treba pri uživanju paziti, da se z njo ne predoziramo. Še posebej pazljivi morate biti tisti, ki jemljete zdravila za trombocite, pa tudi nosečnice.

Kot je to značilno skorajda za vse začimbe, se tudi pri kurkumi lahko pojavijo določene blage alergijske reakcije, na primer v obliki srbečice. V tem primeru jo morate prenehati uporabljati.

Kurkuma v obliki napitka

V zadnjem času je zelo popularno uživanje kurkume v obliki napitkov. Med bolj priljubljenimi je na primer kurkumino mleko.

Članki iz iste kategorije: