Rešite konflikte s partnerjem!

Posted by

Psihoterapija je pomoč parom, ki so se znašli v stiski, konfliktu, napeti situaciji, prevari ali drugih težavah … V vsakem partnerstvu se zagotovo pojavijo takšni in drugačni vzponi in padci. To je popolnoma normalno. Večino takšnih težav par zmore rešiti sam s pomočjo pogovora, odpuščanja napak in razumevanja. Včasih pa se zgodi, da se par znajde v na videz brezizhodni situaciji. Pride do konflikta, iz katerega ne najdeta več poti najprej, čeprav bi jo rada. Kako rešiti takšne konflikte in kako lahko pri takšnih težavah pomaga psihoterapija?

Psihoterapevtska pomoč parom

Pomoč parom v obliki psihoterapije se izvaja kot partnerska terapija v živo s psihoterapevtom ali na daljavo preko računalniške aplikacije oziroma video klica. Vsak par sam izbere način, ki mu najbolj ustreza. V dogovoru s psihoterapevtom se odločita, na kakšen način bo potekala pomoč in kako pogosta bodo srečanja oziroma terapije.

Prav tako pa psihoterapevt presodi, ali bi bilo najbolje, če bosta terapijo obiskovala skupaj ali individualno. Včasih je pri paru, ki se je znašel v konfliktni situaciji dovolj le partnerska terapija, včasih pa je potrebno reševati težave tudi z vsakim od partnerjev posebej oziroma individualno.

Geštalt in imago terapija

Psihoterapija kot pomoč parom se odlično obnese in lahko močno izboljša komunikacijo med partnerjema. V ta namen se uporabljajo različni psihoterapevtski pristopi, kot sta na primer geštalt in imajo terapija, pa tudi različne druge metode, ki se jih izbere glede na vsak posamezni primer. Pomoč parom v obliki psihoterapije je namreč metoda, ki se jo prilagaja vsaki situaciji posebej. Vsak partnerski odnos je namreč unikaten, zato ni samo ene univerzalne rešitve za vse primere.

Vsekakor pa se je treba naučiti predvsem poslušanja drugega, pri čemer je psihoterapija z različnimi metodami kot pomoč parom v konfliktni situaciji ali celo tik pred ločitvijo več kot uspešna. Če se partnerja namreč naučita poslušati drug drugega, se konflikti med njima močno zmanjšajo oziroma jih je veliko lažje reševati. Psihoterapevtska pomoč parom pa poleg tega vsebuje tudi metode, s pomočjo katerih se oba partnerja naučita, kako aktivno in uspešno reševati konflikte. Tako lahko v prihodnje partnerski odnos vzpostavita na veliko bolj zdravih in trdnih temeljih.

Članki iz iste kategorije: