Očala za branje na voljo v dveh glavnih modelih

Posted by

Očala za branje lahko kupite z okvirji. Takšna očala so torej v celoti namenjena dioptriji za branje. Drugi model bralnih očal pa je polovični. V tem primeru so bralna očala na nosu spuščena nižje. Na voljo so tudi večja očala za branje, ki pa so namenjena predvsem tistim, ki veliko časa namenijo za različna dela na blizu. Če skozi takšna očala gledate na daleč, se vam bo slika zameglila.

Za koga so primerna manjša očala za branje?

Poleg večjih so seveda na voljo še manjša bralna očala, ki zagotavljajo gledanje na blizu, ko uporabnik ali uporabnica gleda dol. Prav tako gledanju na daleč, ko dvigne pogled. Vsi tisti, ki do sedaj še niste potrebovali očal, se najpogosteje najprej odločijo za očala za branje in ne za bifokalna oziroma progresivna očala. A slednja so zagotovo boljša izbira za vse, ki potrebujete očala za daleč in za blizu.

Med pregledom se natančno preveri ostrina vida, kar omogoča zdravniku ugotoviti morebitne težave ali potrebo po korekciji vida.

Oftalmološki pregled lahko odkrije vrsto nepravilnosti na očeh. Če je stanje resnejše, se naredijo še nekatere dodatne preiskave, na primer preiskava vidnega polja.

Preiskava vidnega polja se priporoča predvsem tistim osebam, ki imajo dedno predispozicijo za glavkom, ali pa so jim na primer ugotovili povišani tlak v očesu. Prav tako, če se osebi ugotovi nepravilnost na vidnem živcu ali na mrežnici. Takšna vrsta metode pomaga odkrivati tudi nevrološka obolenja.

Kaj je OCT preiskava?

Okulistični ali oftalmološki pregled lahko določi tudi tako imenovano OCT ali optično koherentno tomografijo. Gre za neinvazivno, ponovljivo diagnostično metodo, ki zagotavlja tridimenzionalno slikanje očesnega ozadja oziroma mrežnice in roženice, in sicer z mikroskopsko natančnostjo.

S pomočjo tehnologije laserja vam omenjeni pregled omogoča pregled mikroskopskih struktur mrežnice in roženice. Naprava samodejno skenira oko, hkrati pa izdela OCT slike ter barvno fotografijo ozadja očesa, in sicer v dejanskih barvah.

Članki iz iste kategorije: