Ohranimo zdravje našega travnika

Posted by

Malokatera zadeva je tako lepa, kot sveže pokošen travnik. Ta obogati vrednost našega doma, kot tudi nudi idealno okolje za sproščanje in igranje. Vsi obiskovalci pa bodo navdušeni nad močno in zeleno travo, ki kar blesti. Dejstvo pa je, da to lahko hitro dosežemo z gnojilom za travo. Seveda je enako pomembno tudi zadostno zalivanje in izbira primerne trave. V tem članku se bomo posvetili vsem glavnim prednostim, ki jih ima uporaba gnojila za naše zelene površine.

Gnojilo za trravnik
Organsko gnojilo za travnik je velikokrat dražje od sintetičnega.

Organsko in sintetično gnojilo

Ko bomo kupovali gnojilo za travo, bomo lahko hitro opazili, da imamo na izbiro dve glavni vrsti. To pa sta sintetično in organsko. Obe izvedbi imata svoje prednosti, ki jih naredijo primerne za nekatere travnike. Odvisno pa je tudi od nas, kaj želimo doseči, ter koliko hitro bi radi, da so vidni rezultati. Poglejmo si glavne prednosti obeh vrst gnojil:

Organsko gnojilo obogati zemljo

Organsko gnojilo za travnik je velikokrat dražje od sintetičnega. Temu je tako, saj vsebuje naravne minerale, ki niso procesirani. Poleg tega pa se počasi sprošča v zemljo, kar omogoča rastlinam, da razvijejo močne korenine. Ker je popolnoma organskega izvora, ne onesnažuje zemljo, ampak jo sčasoma obogati. To je tudi razlog, da je varen za uporabo v bližini otrok ter domačih živali.

Sintetično gnojilo hitro pokaže rezultate

Sintetična gnojila so posebna gnojila, ki uporabljajo najnovejše znanstvene formule za rast rastlin. Njihovo učinkovanje je veliko hitreje od organskih izvedb. Ker vsebujejo že določena hranila, jih lahko takoj uporabimo na določenih rastlinah, ter tudi večjih površinah. Delo z njimi pa je tudi lažje, saj so narejena tako, da učinkujejo brez dodatnih nalog in zadolžitev za uporabnika.

Pospešimo rast trave

Večina težav s travo nastane zaradi slabe hranilne vrednosti zemlje. Gnojilo za travo pa doda ključne surovine v zemljo, ki jo naša trava potrebuje za rast. Tako bomo vzpodbudili našo travo, da priče rasti. Obenem pa bo pričela tvoriti močne korenine, ki bodo segle globoko v zemljo. To pa pomeni, da bo naša trava veliko bolj odporna na sušo, bolezni ter druge nevarnosti.

Trava lažje vsrka in obdrži vlago

Neprimerna količina vode je lahko dokaj škodljiva za zdravje travnika. To lahko povzroči odmiranje omenjene zelene površine. Enako nevarna pa je prevelika količina vode. V vsakem primeru je primerno zalivanje izredno priporočljivo. Res pa je, da nam gnojilo za travo pomaga pri ohranjanju zdravja rastlin. Naša trava bo tako lahko obdržala več vode, ki jo bo porabila za rast korenin, kot tudi svojih rezil. 

Odlično ponudbo gnojil ponuja podjetje AB d.o.o. Na njihovi spletni strani pa lahko tudi najdemo veliko opreme za oskrbovanje večjih in manjših zelenih in obdelovalnih površin.

Preberite si še naslednji članek: Dnevni regali glede na stil sobe

Članki iz iste kategorije: