AŽ panj kot izjemno natančno izdelana vrsta panja

Posted by

AŽ panj je posebna vrsta panja, ki je narejena iz najmanj tri leta sušenega smrekovega lesa in iz nekaj kovinskega okovja ter mreže. Obod je izdelan iz ozkih desk, v njem pa so izrezane zareze za šest prečnih nosilnih palic. Pri sredini na ustrezni razdalji je pritrjen po en dolg nosilec matične rešetke ali več točkovnih nosilcev. To je odvisno zlasti od same izvedbe za rešetke. V desno pokončno stranico oboda sta uvita dela tečajev vrat, in sicer z zadnje strani. Enako pa je v sredino uvit tudi močan škrnjak. Vse ploskve oboda so povsem gladke.

Notranja sprednja stena je narejena iz dveh ožjih pokončnih desk ter več ozkih, vodoravno vstavljenih desk. Te so na stičišču z utori spojene ter zlepljene v trdo pravokotno ploskev brez razpok. Na notranji strani sprednje stene pa so pribita izsekana razstojišča. Ta so iz pocinkane pločevine, izsekana pa so strojno. Na sredini stene je izrez zgornjega žrela. Pri dnu je izrez za žrelno letev. Ta je praviloma iz bolj kakovostne vrste lesa. Med zunanjo in notranjo steno je približno 22 milimetrov prostora.

AŽ panj
AŽ panj je posebna vrsta panja, ki je narejena iz najmanj tri leta sušenega smrekovega lesa in iz nekaj kovinskega okovja ter mreže.

Panj AŽ je najbolje pobarvati ročno

AŽ panj je najbolje pobarvati kar ročno, in sicer s primernim čopičem. Pred samim barvanjem pa je treba najprej temeljito obrusiti vse robove. Nato zunanjo stran in za robom z redkejšo temeljno barvo močno premažemo. Enako temeljito je treba namazati prvo steno z notranje strani pri žrelu. Tam je namreč panj najbolj izpostavljen trohnenju.

Na posušeno podlago se nato praviloma dvakrat nanese izbrana barva. Seveda je za to potrebno uporabiti nekoliko bolj kakovostne barve, ki so odlično odporne tudi na manj ugodne vremenske pogoje. Najbolj izkušeni čebelarji panj pobarvajo tudi zadaj, da ga potem lažje in hitreje čistijo.

Dobro pripravljeni panji zdržijo tudi do 40 let

Praksa kaže na to, da dobro zasnovani panj AŽ zdrži tudi do 40 let prevažanj. Če pa je tovrstni panj vseskozi postavljen na stalno mesto, pa je njegova življenjska doba lahko še bistveno daljša. Ravno zato lahko pogosto vidimo zelo stare in dobro ohranjene čebelnjake, ki so jih lastniki oziroma uporabniki dobili od svojih očetov oziroma prednikov.

Preberite si še naslednji članek: Ohranimo zdravje našega travnika

Organsko gnojilo za travnik je velikokrat dražje od sintetičnega. Temu je tako, saj vsebuje naravne minerale, ki niso procesirani.

Članki iz iste kategorije: