Izbira primernih avtomobilskih gum

Posted by

Vse avtomobilske gume svoje funkcije še zdaleč ne opravijo enako kakovostno. Vaše vozilo mora imeti po zakonu gume, ki po velikosti, hitrostni kategoriji pa tudi po sami nosilnosti ustrezajo gumam, ki so zapisane v dokumentu o ustreznosti vozila. Za vse gume istega vozila mora veljati, da so enako velike. Prav tako morajo biti vse štiri gume enake vrste ter biti izdelane iz enakega materiala.

Avtomobilske gume
Vse avtomobilske gume svoje funkcije še zdaleč ne opravijo enako kakovostno.

Pri izbiti avtomobilskih gum ima zelo pomembno vlogo tudi profil. Pri letnih pnevmatikah je globina profila 1,6 milimetra, pri zimskih pa 3 milimetre. Obrabo profilov gum lahko preverite na zelo preprost način. Parkirajte na ravni površini ter volan zavrtite v skrajno desno ali levo lego. To vam bo omogočilo bistveno lažji pregled nad celotno tekalno površino.

Pomen zračnega tlaka pri avtomobilskih gumah

Za največjo varnost pa tudi za življenjsko dobo gume ima ključno vlogo zagotovo tudi zračni tlak. Proizvajalec avta določi priporočen zračni tlak gume. Naveden je na notranji strani lopute rezervoarja za gorivo ali pa na nosilcu vrat. Prav tako je priporočeni tlak za gume zapisan v priročniku vašega vozila.

Če se boste vozili s prenizkim tlakom v gumah, to lahko povzroči veliko slabšo vodljivost in zaviranje, obenem pa še večjo obrabo gume in povišanje porabe goriva.

Nakup novih avtomobilskih gum

Ko gume za avto dosežejo šest let, jih je treba zamenjati, čeprav imajo na primer še 3 ali pa 4 milimetre profila. Datum izdelave avtomobilske gume si lahko pogledate na njenem boku.

V primeru da se vam poškoduje ena od pnevmatik lahko uporabite gume, s katerimi so originalno opremljena rezervna kolesa. Za rezervne gume tipa T morate upoštevati največjo dovoljeno hitrost  uporabljene gume. Njihova uporabe je omejena na čas zamenjave poškodovane gume.

Tipične lastnosti letnih in zimskih avtogum

Za letne gume je značilno, da imajo boljši oprijem s cestiščem. To je pomembno za samo stabilnost vozila pri vožnji naravnost, še posebej pa pri ovinkih ter pri zaviranju. Za zimske gume pa je značilno, da so namenjene za vožnjo pri temperaturah do 7 stopinj Celzija.

Vožnja z zimskimi gumami skozi leto sploh ni priporočljiva, ker je njihova zgradba prilagojena samo za nizke temperature

Članki iz iste kategorije: