Zakaj vsako vozilo potrebuje kvalitetne amortizerje?

Posted by

Vsako cestno vozilo potrebuje delujoč sistem vzmetenja, da lahko nudi vozniku in potnikom varno in udobno vožnjo. Varna vožnja pa je izredno pomembna za osebna vozila, saj jih uporablja daleč največ ljudi. Velik del mehaničnega dela vzmetenja pa predstavljajo amortizerji. Temu je tako, saj skrbijo, da naše vozilo ohranja stik s cestiščem. Obenem pa je to tudi pomembna komponenta, kar se tiče učinkovitega zaviranja, pospeševanja in zavijanja samega vozila. Neglede na starost našega vozila, je pomembno, da imamo brezhibno delujoče komponente vzmetenja.

Pri vožnji se sprošča veliko kinetične energije

Amortizerji imajo več nalog. Izpostaviti pa je potrebno dve glavni naloge, ki jih opravljajo, da ohranijo naše vozilo na cesti. Ti pa sta:

Ohranjajo gumo v stiku s cestiščem

Največji nadzor nad vozilom imamo takrat, ko se vse štiri gume za avto dotikajo podlage po kateri vozimo. Amortizerji poskrbijo, da kljub neravni podlagi in napakam na cesti, so kolesa vedno na cestišču. To pa močno poveča nadzor nad vozilom, pospešek, kot tudi skrajša pot zaviranja.

Amortizerji
Amortizerji ublažijo udarce s cestišča

Vsrkajo kinetično energijo vzmetenja

Med vožnjo se v našem vozilu nabira veliko kinetične energije. Ta se ustvarja z zavijanjem, zaviranjem, vožnjo preko ovir, lukenj ipd. To energijo pa amortizerji vsrkajo in jo spremenijo v vročino. Tako ubranimo vozilo pred poškodbami, kot tudi zagotovimo udobno vožnjo.

Amortizerji ublažijo udarce s cestišča

Glavna funkcija amortizerjev je blaženje udarcev s podlage po kateri vozimo. Tako voznik in potniki ne čutijo neprijetnih udarcev, ki so posledica prilagajanja koles na neravno podlago. Poleg tega pa imajo tudi različne druge naloge, kot so:

  • Omejitev premikanja telesa avtomobila med vožnjo
  • Stabilizacija vozila pri vožnji po neravnem cestišču
  • Blaženje nenadne in nepričakovane sile od udarcev v kolesa
  • Ohranjanje in zmanjšanje obrabe gum ter karoserija vozila

Bolj učinkovito zavijanje

Ker amortizerji stabilizirajo vozilo, je vožnja veliko bolj učinkovita in prijetna. Imajo pa tudi pomembno varnostno komponento, da preprečijo vozilu, da se ob močnem nagibanju prevrne na bok. To storijo tako, da kinetično energijo prevzamejo nase in jo spremenijo v vročino. Tako se stabilizira oziroma uravna telo avtomobila, kar omogoča nadaljnjo vožnjo.

Znaki slabo delujočih amortizerjev

Dejstvo je, da se vsaka komponenta v našem vozilu prej ali slej izrabi. Tako potrebuje zamenjavo s kvalitetnim originalnim ali poprodajnim delom. Te pa lahko najdemo na spletni strani www.silux.si, kjer je na razpolago mnogo avtomobilskih delov, kot tudi delov za vozila drugih vrst.

Če naši amortizerji potrebujejo zamenjavo, to lahko opazimo v neželenem obnašanju našega jeklenega konjiča. To pa lahko prepoznamo po sledečih simptomih:

  • Vibracije med vožnjo
  • Slabša sposobnost zaviranja oziroma daljša zavorna pot
  • Neenakomerna obraba gum
  • Puščanje hidravlične tekočine iz amortizerjev
  • Poškodovane puše pri zglobih

V vsakem primeru je potrebno, če opazimo zgoraj omenjene znake, avtomobil odpeljati k mehaniku, da pregleda podvozje. Tako bomo poskrbeli, da bomo vedno vozili z največjo samozavestjo in največjo varnostjo.

Članki iz iste kategorije: