namakalni sistem za travo

Kako izbrati primeren namakalni sistem za trato

Posted by

Dejstvo je, da avtomatizirani namakalni sistem za travo lahko privarčuje ogromno vašega časa. Prav tako vam pomaga pri varčevanju z vodo in ohranja videz ter vitalnost vrta. Deluje povsem neopazno in samostojno. Rastline s potrebno vodo lahko torej optimalno oskrbujete s premišljenim načrtovanjem ter vgradnjo kakovostnega namakalnega sistema.

Pred izbiri primernega sistema za namakanje vrta je potrebno vedeti vsaj nekaj osnovnih dejstev. Med drugim tudi to, da lahko izbirate med več vrstami sistemov. Ti se med seboj ločijo po proizvajalcu oziroma znamki, po kakovosti oziroma profesionalnem nivoju in ne nazadnje tudi po načinu zalivanja ter po samem namenu uporabe.

Splošno o namakalnem sistemu za travo

Najbolj razširjen namakalni sistem izven kmetijskih površin je zagotovo namakalni sistem za travo. Lahko se vgrajuje na športnih ali rekreacijskih površinah, prav tako na parkih in na zelenicah vrtov. Takšen sistem vodo aplicira večinoma preko razpršilcev najrazličnejših dometov in kotov zalivanja. V posebnih primerih pa se lahko vgradi tudi podzemni kapljični namakalni sistem.

med več vrstami namakalnih sistemov he najbolj razširjen namakalni sistem za travo
Izven kmetijskih površin je najbolj razširjen namakalni sistem za travo.

Za podzemni kapljični namakalni sistem se uporabljajo pletene kapljične cevi, ki imajo tkanino iz poliestra. Ta preprečuje vdor korenin v kapalne luknjice kapljičnih cevi. Namakalni sistem mora biti seveda ustrezno načrtovan in primerno vgrajen. To med drugim pomeni, da morajo razpršilci medsebojno prekriti vso travnato površino. V nobenem primeru ne smejo zalivati objektov in površin, ki niso bili predvideni za namakanje.

Pravilna nastavitev urnika zalivanja

Pri namakalnem sistemu je zagotovo pomembna tudi pravilna nastavitev urnika zalivanja.

Ko ste izbrali seme za trato in ga posejali na dobro sončno lego, so tu za vas še nasveti za nego in pravilno zalivanje trate

Ta je predvsem odvisna od namembnosti samega sistema za namakanje.

Članki iz iste kategorije: