motoristične jakne

Naloga motoristične jakne med vožnjo

Posted by

Izbira kakovostnih motorističnih oblačil med drugim vpliva na večjo varnost pa tudi na udobnejše počutje uporabnika. Med osnovna moto oblačila sodijo tudi motoristične jakne. Takšen kos opreme v prvi vrsti torej varuje voznika motorja.

Novejše motoristične jakne so izdelane iz kombinacije najrazličnejših materialov. Na voljo so tudi povsem klasične jakne ali jakne za motoriste iz tekstila. V vsakem primeru vas mora moto jakna dovolj dobro zaščititi tudi pred naravnimi elementi, kot so dežne kapljice, žuželke.

Značilnosti prave motoristične jakne

Večina jaken za motoriste ima obloženo področje komolcev ter ramen. Proizvajalci moto oblačil se namreč dobro zavedajo, da so ravno ramena in komolci pogosto poškodovani deli telesa motorista. Dodatne obloge poskrbijo za močno ublažitev fizičnih udarcev, kar seveda preprečuje manjše pa tudi večje poškodbe kosti, organov in mišic.

motoristične jakne za udobno in varno vožnjo
Motoristične jakne so namenjene temu, da vas zavarujejo v primeru padca ali zdrsa. Narejene so iz materialov, (kot sta npr. usnje in vojaški najlon), ki so trpežni in odporni proti obrabi. Nekatere imajo ščitnike na ramenih, komolcih in hrbtenici.

Ena od pomembnih lastnosti, ki jih imajo prave motoristične jakne, je udobje. To je med vožnjo izjemno pomembno, saj zmanjšuje utrujenost in pomaga ohraniti višji nivo pozornosti na cesto.

Tehnološko napredna motoristična jakna

Za moderne jakne za motoriste je značilno tudi to, da so tehnološko zelo napredne. Vgrajene imajo namreč številne prezračevalne kanale. Ti omogočajo dihanje kože telesa. Prav tako skrbijo za preprečevanje bolečih udarcev.

Najpomembneje pa je, da sodobne motoristične jakne lahko poskrbijo za dovolj pazljivo pa tudi varno vožnjo.

Druga pomembna zaščitna oprema za motorista

Mnogi uporabnikov jeklenih konjičkov se dobro zavedajo, kako pomembno je izbrati primerno motoristično jakno. Po drugi strani pa na žalost pozabljajo na precej pomemben kos opreme. To so motoristične rokavice.

Številni motoristi se celo sprašujejo, ali moto rokavice sploh potrebujejo. V resnici je to izjemno pomemben del oblačil, ker varujejo zapestje pred številnimi naravnimi elementi. Prav tako rokavice preprečujejo, da bi se nabiral pot na krmilu motorja. S tem preprečijo, da bi motorist izgubil nadzor nad motorjem pri vožnji v nekoliko bolj toplem vremenu.

Priporočljivo zaščitno opremo motorista sestavljajo čelada, motoristična jakna, hlače, škornji, rokavice, pa tudi zaščita hrbteničnega dela ni odveč.

Uporaba motorističnih rokavic je torej priporočljiva, in to ne glede na dolžino vožnje in ne glede na vrsto motorja. Enako kot torej velja za motoristične jakne in škornje, ki prav tako zagotovijo boljši nadzor nad motorjem, hkrati pa preprečujejo utrujenost in učinkovito povečujejo zbranost motorista pri vožnji.

Članki iz iste kategorije: