Menjavo žarnice lahko opravi kdorkoli

Posted by

Je že tako, da so za nekatere reči usposobljeni skoraj vsi. Bi rekel, da me njih zagotovo spadajo vožnja avtomobila, kuhanje in starševstvo. Seveda bi o tem, kako se nekdo pripravi na opravilo in kaj se iz tega izcimi, lahko veliko razpravljali, pa ne bomo. Vsekakor je podobno z nekaterimi hišnimi opravili. Kdorkoli lahko pomiva posodo, a vendarle jo nekateri večkrat razbijejo, kot pomijejo in podobno je z menjavo žarnic, ki res ni zahtevna reč, pa se kljub temu zgodi, da si kdo pri menjavi zlomi tilnik, ko mu spodleti stol izpod nog.

Poceni ali kvalitetno?

Žarnice je bilo včasih potrebno večkrat menjati. Spominjam se, pa to ni več kot par let nazaj, ko sem v dnevni sobi menjal žarnice kot po tekočem traku. Imam namreč reflektorsko luč, s štirimi žarnicami in te žarnice so bile seveda sorazmerno poceni. Za malo denarja, malo muzike ali kako že pravijo. Vsekakor je najprej vse lepo delovalo, ko pa smo se preselili, so žarnice pokale ob skoraj vsakem petem prižigu luči in na koncu sem zapravil že toliko denarja za nakup novih, da sem se resno spraševal, če ni čas za menjavo luči.

Kriva je bila napetost, pa ne moja

Na koncu sem videl, da so težave tudi drugod in se odločil v vtičnico priklopiti merilnik napetosti. Ta je pokazal, da je v njej veliko preko 220 V in jasno, da vsem aparaturam ter tudi žarnicam, to preproso ni ustrezalo. Čas je bil, da zamenjam lučke na stropu, sem si mislil in odšel po nove v trgovino. A zakaj bi zapravil zanje veliko več, da bi dobil pač boljše, če si lahko za ta denar kupim LED žarnice? In z odgovorom sem vam pravzaprav že postregel in scenarij do konca napisal – sedaj imamo v skoraj celem stanovanju samo LED žarnice, ki stanejo le malo manj, zdržale pa naj bi 10 in več let. Ne moti jih niti mnogokratno prižiganje in ugašanje in porabijo veliko manje električne energije, kot navadne.
Seveda vedno pazim, da kupim takšne, ki imajo oznako, da zdržijo napetost krepko čez 220 V, najraje tam do 240 V in te vse delujejo brez težav. Odslej pri nas gorijo samo še LED žarnice in to po celem stanovanju, samo še ena čaka na menjavo, vendar ta je varčna, tudi zelo lepo oblikovana in mislim da bo še nekaj časa z nami, potem pa bo tudi sama doživela zamenjavo.

Preberite si več v tem članku, kako so lahko vaši dnevni regali osvetljeni s pomočjo LED tehnologije.

Članki iz iste kategorije: