Nove tehnologije spreminjajo tudi naše domove

Posted by

Svetleče diode ali kot je večini bolj poznano ime led žarnice, se v gospodinjstvih in v širši potrošnji uveljavljajo šele v zadnjih letih. Najprej so se začele množično uporabljati v drugih tehnologijah, na primer v semaforjih, avtomobilskih svetilkah in v komunikacijskih tehnologijah. A njihova uporabnost in razširjenost v vsakdanjem prostoru povprečnega človeka, se je pojavila šele v zadnjih petih do desetih letih. Le malokdo je pred desetimi leti uporabljal led žarnice, a dandanes ima skoraj vsakdo v svojem stanovanju kakšno led svetilko oz. led žarnico. Če pa ne v stanovanju, se pojavljajo led žarnice v novejših avtomobilih vseh cenovnih razredov. Tudi sama imam v svoji hiši skoraj vsa svetila z led žarnicami. Izjema je nočna lučka na hčerini pisalni mizi, in mala okrasna lučka pri televiziji v dnevni sobi.

Kaj je prednost led žarnic?

Led žarnice imajo daljšo življenjsko dobo, saj se pričakuje, da bodo delovale kar 50.000 ur osvetljevanja. Izkoristek svetlobe je precej večji, kot pri drugih svetilih, zato led žarnice že izpodbijajo klasične svetilke – to so svetila na žarilno nitko. Sicer so malo dražje, kot običajne žarnice. A vseeno, če pogledamo na dolgi rok, se gotovo cenovno izplača. Prvotna višja cena nakupa se kmalu z leti uporabe povrne.

Poleg tega, pa te žarnice ne pregorevajo, kot običajne. In dejansko nam sploh ni treba razmišljati, da moramo imeti kakšno na rezervi. Po mojih izkušnjah, žarnice led nemoteno svetijo vsaj 6 let ali več. Te žarnice pa tudi proizvajajo manj toplote kot druge, zato ne segrevajo prostora po nepotrebnem.

Prihranek pri energiji in izbira barve svetlobe

Če na kratko povzamemo, so led žarnice zelo energijsko učinkovite, zato jih priporočajo tudi strokovnjaki za okoljsko učinkovitost, trajnost in varovanje okolja. Pri led žarnicah pa imamo tudi možnost izbire, ne le svetilnosti (jakosti svetlobe), ampak tudi barvo le-te.

Barva svetlobe je lahko od hladne (modro-bele), do nevtralne in tople (rumenkaste) svetlobe. Prav gotovo pa bodo v prihodnosti to tehnologijo še nadgrajevali in spodbujali njeno uporabo, za ceno energijske učinkovitosti, ki jo klasične žarnice na žarilno nitko ali halogenske žarnice ne morajo dosegati.

Članki iz iste kategorije: