Kaj pomeni web hosting?

Posted by

Angleški izraz web hosting v slovenščino prevajamo kot spletno gostovanje. Gre za storitev, ki naročniku omogoča shranjevanje datotek, podatkovnih baz in elektronske pošte na strežniku, ki je ves čas povezan v svetovni splet. Web hosting torej omogočajo ponudniki spletnega gostovanja. Ti imajo v tako imenovanih datacentrih svoje strežnike z internetom povezane preko zelo zmogljivih povezav, ki omogočajo nizke odzivne čase in posledično hitro delovanje spletnih strani, spletnih trgovin ali drugih spletnih mest in aplikacij. Nekateri ponudniki uporabljajo svoje lastne strežnike, medtem ko drugi storitve nudijo na strežnikih večjih ponudnikov, oni pa torej opravljajo zgolj vlogo posrednikov.
Web hosting delimo na različne vrste oz. oblike. Najcenejšo in najbolj priljubljeno obliko predstavlja deljeno gostovanje, pri katerem na enem strežniku gostujejo spletne strani in elektronska sporočila večjega števila naročnikov, kar je tudi razlog za cenovno ugodnost. Bolj napredna oblika web hostinga je VPS (Virtual Private Server) gostovanje.

web-hosting

V tem primeru je strežnik razdeljen na nekaj manjših enot, ki so ena od druge povsem ločene, posamezen naročnik pa dobi dostop do ene enote. Nanjo si lahko namesti poljubno programsko opremo, velja pa tudi, da je VPS zmogljivejše (in dražje) od deljenega. Z zloženko web hosting pa lahko označujemo tudi namensko gostovanje, pri katerem gre za to, da naročnik zakupi celoten strežnik. Ker si stroškov za pokrivanje nakupa in vzdrževanja strežnika ne deli z nikomer drugim, je cena storitve precej višja, lahko tudi več sto evrov mesečno.hosting
V povsem svojo skupino web hosting storitev lahko uvrstimo tako imenovano reseller gostovanje, kjer naročnik dobi možnost za nadaljnjo prodajo. Hkrati dobi tudi dostop do nadzorne plošče, v kateri ustvarja poljubne pakete, paketom pa določa cene po lastni presoji. Z uporabo reseller gostovanja je torej možno lepo zaslužiti. In kdo se najpogosteje odloča za omenjeno storitev? Predvsem posamezniki, manjša podjetja in agencije, katerih primarna dejavnost je izdelava spletnih strani. Glavni razlog za to je, da oseba oz. podjetje, ki se želi s spletno stranjo predstaviti na spletu, rada vidi, da je za vse v povezavi s spletnim nastopom poskrbljeno na enem mestu.
Če se tudi sami zanimate za web hosting, morate vedeti, da so vam na voljo tako domači kot tuji ponudniki. Ali izbrati domačega ali tujega je odvisno od narave vašega spletnega projekta ter od vaših želja in prioritet. Za slovenske spletne strani je daleč najbolje izbrati slovenskega ponudnika, saj bodo zaradi strežnika, lociranega v Sloveniji, odzivni časi domačih obiskovalcev vaše spletne strani nižji, poleg tega pa vam bo na voljo tehnična podpora v slovenščini. Za tuje projekte pa je morda strežnik bolje zakupiti v tujini – predvsem takrat, ko ciljate na točno določeno geografsko območje, angleški jezik pa vam, za potrebe komunikacije z ekipo tehnične podpore, ne predstavlja težav.

https://www.youtube.com/watch?v=IhI3AzjbNfg

Članki iz iste kategorije: