bulimija

Je bulimija isto kot anoreksija?

Posted by

Nekateri pojem bulimija zamenjujejo s pojmom anoreksija, kar pa še zdaleč ni enako. Pri bulimiji gre za vrsto bolezni, za katero so značilna obdobja izrazitega prenajedanja s hrano, temu pa sledi zavestno izzvano bruhanje. Takšno stanje se lahko ponovi tudi večkrat na dan. V primerjavi z anoreksijo pri bulimiji bolniki praviloma nimajo premajhne telesne teže.

Eden od najbolj pogostih simptomov bulimije je torej nenadzorovano prenajedanje, ki mu sledi vedenje, s katerim skuša bulimična oseba preprečiti porast svoje telesne mase. Vedenje na primer vključuje jemanje odvajal ali pa bruhanje.

Prenajedanje brez kakršne kontrole

Znano je, da bulimična oseba v času prenajedanja brez kakršne koli kontrole lahko poje celo surovo ali zamrznjeno hrano ali celo hrano, ki je bila že odvržena v smeti. Zaradi nenavadno velike količine hrane, ki je zaužita v zelo kratkem času, prizadeto osebo popade paničen strah pred debelostjo. Ker želi to preprečiti, se zaužite hrane poskuša znebiti s pomočjo bruhanja ali pa z jemanjem večjih doz odvajal. Lahko pa se tega loteva s povečano fizično aktivnostjo ali pa kar s stradanjem.

Oseba, ki trpi za bulimijo, v času prenajedanja
Oseba ki trpi za bulimijo v času prenajedanja brez kakršne koli kontrole poje nenavadno velike količine hrane, ki je zaužita v zelo kratkem času.

Stradanje se seveda konča s prenajedanjem, to pa z bruhanjem ter drugimi načini preprečevanja debelosti. Bulimija je v fazi prenajedanja za marsikoga sladka skrivnost, ki pa kasneje seveda preide v izgubo kontrole nad lastnim hranjenjem in življenjem na sploh. Ustvari se začarani krog.

Telesni znaki za bulimijo

Bulimija, anoreksija in prenajedanje

Ker je bulimija precej pogost pojav, se nam včasih zazdi, da je morda tudi naša bližnja oseba zapadla v to. V tem primeru je dobro, da smo še toliko bolj pozorni na nekatere telesne znake, ki jih navadno vključuje.

Članki iz iste kategorije: