Kateri so znaki, da človek trpi za depresijo?

Posted by

Današnje življenje je lahko na trenutke dokaj obremenjujoče. To lahko vsakega človeka spravi v slabo voljo, ki povzroča občutke žalosti in nemoči. To je vse normalno, saj je to naraven odziv na stres, ki ga povzročajo različne življenjske situacije. Težava nastane takrat, ko se ujamemo v neskončni krog slabega počutja. Takrat je dobro, da pri sebi, prijatelju ali družinskemu članu zaznamo potencialne znake depresije. Tako stanje, če ostane nezdravljeno, lahko povzroči resne težave, ki se pokažejo tudi v fizični obliki, kot so razne bolezni in bolečine.

Brezupen pogled na svet

V zahodnem svetu trpi za depresijo ogromno število ljudi. Skoraj polovico vseh primerov ni nikoli zdravljenih, saj se znaki depresije pri človeku redkokdaj pravilno prepoznajo. Trpeči ljudje imajo dostikrat brezupen pogled na svet in njihovo trenutno življenjsko situacijo. Tako stanje lahko povzroči mnogo različnih dejavnikov, kot so:

  • Izguba ljubljene osebe
  • Bolezen
  • Izguba službe
  • Drugi stresni dogodki na katere nimamo vpliva

Izguba ali pridobitev teže

Znaki depresije se lahko pokažejo tudi v teži. Nekateri ljudje izgubijo ali pridobijo veliko količino teže. Temu je večinoma tako, saj se dostikrat s hrano izogibamo žalosti. Lahko se pa tudi zgodi, da popolnoma izgubimo apetit, saj ne čutimo več veselja do naših najljubših jedi. 

Večinoma je pridobljena ali izgubljena teža znak depresijo, če se zgodi nenadoma. Poleg tega pa lahko tudi opazimo pri takih ljudeh, da:

  • So se nenadoma pričeli drugače obnašati
  • Ne kažejo zanimanja za stvari, ki so jih prej veselile
  • Skoraj nič ne jedo ali pa vedno imajo pri sebi hrano

Kronična utrujenost je lahko znak depresije

Depresija se dostikrat lahko opazi pri ljudeh, ki nimajo energije oziroma so vedno utrujeni. To se lahko opazi pri več kot 90% vseh primerih depresije. Znaki pa so lahko:

  • Kronična utrujenost
  • Slaba zbranost
  • Slab spomin in mentalna ostrina

Dejstvo je, da se v Evropi polovici vseh primerov z depresijo, nikoli ne postavi diagnoze. To je izredno škodljivo, saj se s pomočjo psihoterapije lahko pozdravi ali pa olajša simptome depresije izredno hitro.

Bolečine po telesu in slabo zdravje

V nekaterih primerih je možno, da se znaki depresije pokažejo v fizični obliki. Tako lahko trpeča oseba čuti bolečine po telesu iz navidezno neznanih razlogov. To so lahko bolečine v hrbtu, kolenih, trebuhu, mišicah ter tudi glavi. Veliko psihologov se tudi strinja, da je depresija možen povzročitelj hudih bolezni, če se zdravi pravočasno.

Če opazimo znake depresije pri sebi ali bližnjih ljudeh, je dobro, če čimprej poiščemo pomoč. Na spletni strani www.mojpsihoterapevt.si bomo našli ogromno koristnih nasvetov ter vrhunske psihoterapevte, ki nam lahko pomagajo.

Članki iz iste kategorije: