EGR ventil – majhna, a ključna avtomobilska komponenta

Posted by

Vsak del avta ima svojo nalogo in če je ne opravlja dovolj dobro, se to lahko prične hitro kazati tudi v kakovosti vožnje. Čeprav so nekateri deli avta – kot je na primer EGR ventil – izjemno majhni, pa imajo zelo pomembno vlogo. 

V osnovi ima EGR ventil preprosto nalogo; to je, da poskrbi, da se izpušni plini odvajajo iz komore za izgorevanje. Po drugi strani pa je njegova naloga ta, da preprečuje uhajanje plinov v komoro. Vse skupaj je slišati zelo enostavno, vendar se lahko ob nepravilnem delovanju ventila pojavijo velike težave – slabo delovanje motorja, ki lahko privede do okvare avta. 

Delovanje ventila 

EGR ventil svojo nalogo prične opravljati še isti hip, ko prižgemo motor avta. Ko je motor v hladnem stanju, je ventil zaprt. S tem preprečuje izpušnim plinom, da bi se prosto premikali po motorju. Ko je avto segret, ventil počasi pričenja spuščati vroč plin v izgorevalno komoro. Tako se pomeša z gorivom ter zrakom in izboljša samo učinkovitost motorja. 

Elektronska izvedba ventila 

Znano je, da učinkovitejši avtomobili bolje izkoriščajo gorivo, posledično pa so tudi bolj ekonomični. Pri tem vam je EGR ventil lahko v zelo veliko pomoč, saj vam pomaga zadrževati vroče pline, da ne uhajajo v ozračje. To močno zmanjša emisije, saj se pri tem tvori veliko manj dušikovega oksida. 

Opozorilna lučka za zaznavanje težav z ventilom 

V elektronski izvedbi ventila je vaše vozilo še učinkovitejše, ker ima vaše vozilo veliko boljšo kontrolo nad temperaturo plinov v motorju. 

Med vožnjo EGR ventil izpostavljamo večjim pritiskom pa tudi umazaniji, ki lahko povzroči, da se ventil zabaše. Posledično vozilo ne deluje več tako, kot bi moralo. Če vam vozilo ugaša, medtem ko z njim stojite na mestu, je to velika verjetnost, da je nekaj narobe z EGR ventilom. 

Vsi novejši avtomobili imajo za to opozorilne lučke, da voznika opozorijo na težavo z ventilom. Če imate tudi vi podobne težave, morate čim prej ukrepati ter svoje vozilo odpeljati na servis. Verjetno boste morali kupiti nov avto del – EGR ventil. Naročite si ga lahko tudi v kateri od spletnih prodajaln, kjer so cene zanj nekoliko ugodnejše. 

Zakaj vsako vozilo potrebuje kvalitetne amortizerje? Blažilci oziroma amortizerji so za vsako vozilo zelo pomembni, saj je od njih odvisna predvsem mehkoba vožnje. Preberi več …

Članki iz iste kategorije: