Letne gume v svojih funkcijskih in dimenzijskih značilnostih

Posted by

Letne gume je dobro namestiti na kolesa avtomobila v začetku toplejše sezone, ko se temperature povzpnejo nad 10 stopinj Celzija. Pnevmatike za poletno sezono imajo posebne tekalne plasti in zmesi tekalnih plasti, zato zagotavljajo dober oprijem na mokrih in suhih cestah. Prav tako zagotavljajo visoko stabilnost v ovinkih in optimalno zmogljivost prevoženih kilometrov pri poletnih temperaturah. 

Pnevmatike z letnim profilom imajo običajno manj tekalne plasti kot celoletne ali zimske pnevmatike. Pri tem spojine na gumah prenesejo večjo toploto in se zato manj obrabijo pri višjih temperaturah, kjer imajo optimalen bočni in vzdolžni oprijem na podlago. Poleg tega pa pnevmatike za poletne vozne razmere nudijo tudi večjo odzivnost na mokrih cestah. 

Funkcijske značilnosti pnevmatik z letnimi profili 

Letne gume so idealne za visoko zmogljive avtomobile, saj zaradi posebnih vzorcev oziroma profilov tekalnih plasti in njihovih gumijastih spojin omogočajo višjo hitrost, boljšo okretnost, odzivnost in optimalno zaviranje v zavojih. Profili tekalnih plasti zagotavljajo večjo natančnost pri vožnji in oprijemu na cesto, saj so pnevmatike v boljšem stiku s podlago.

Pnevmatike za poletje so zasnovane tako, da navkljub višjim temperaturam ostanejo dovolj prožne za dober oprijem na cesto. Plitve globine tekalne plasti omogočajo večjo stabilnost tudi pri krajših in intenzivnejših zaviranjih.  

Dimenzijske značilnosti pnevmatik za poletne cestne razmere 

Dimenzijske značilnosti, kot je širina pnevmatike, razmerje stranic, premer platišča in druge oblikovne značilnosti, omogočajo, da so letne gume bolj primerne in optimalno zmogljive v mokrih in suhih cestnih razmerah. Te pnevmatike so primerne tudi za športne in hitre avtomobile, ki potrebujejo pri višjih temperaturah dober oprijem na cesto. 

Primerjava zimskih z letnimi pnevmatikami 

Čeprav so zimske pnevmatike najboljše za vožnjo pri nižjih temperaturah, pa jim te lastnosti ne pomagajo pri vožnji v višjih temperaturah. Namreč, suha cesta brez snega in ledu ne potrebuje globokih profilov, ki zagrizejo v podlago. Če poleti uporabljamo zimske pnevmatike na vozilu, bo to vplivalo na porabo goriva oziroma bo porabo goriva povečalo, saj zimske pnevmatike ustvarjajo večje trenje s podlago

Če v toplem vremenu ne preklopimo na pnevmatike z letnim profilom, bo to vplivalo tudi na varnost vožnje, saj avtomobil v nasprotnem primeru ne bo imel optimalnih zmogljivosti upravljanja, še posebej pri nenadnih zavojih.  

V specializirani spletni trgovini z avto deli Silux lahko naročite letne gume različnih priznanih blagovnih znamk, pri čemer lahko v okenca vpišete tudi potrebno širino in višino pnevmatike ter premer platišča. 

Članki iz iste kategorije: