Zakaj registrirati nacionalno domeno?

Posted by

Bi znali našteti deset nacionalnih domen? Ali veste, katera je njihova glavna značilnost in skupna točka? Če ste odgovorili, da vse nacionalne domene vsebujejo le dve črki, ste odgovorili pravilno. Z naštevanjem desetih bomo še nekoliko počakali, na koncu prispevka pa vam bomo zaupali odgovor. Do takrat pa jih poskusite našteti sami.

Domene bi lahko razvrstili v tri skupine. Poznamo namreč nacionalne, generične in tematske domene. Med tematske sodijo tiste, ki že takoj dajo vedeti, o čem naj bi tekla beseda na spletni strani. Naj vam naštejemo nekaj primerov: .blog, .beer, .surf, .photo, .flights, .news, …

Med generične spadajo nekatere dobro poznane: .com, .net, .org, .info, .biz in še nekaj drugih. Nacionalne domene pa so tiste, ki zastopajo posamezne države. Slovenijo predstavlja vrhnja domena .si, Italijo .it, Nemčijo .de, Španijo .es, Nizozemsko .nl in Kitajsko .cn.

Ko se boste prvič srečali z registracijo domene, najverjetneje ne boste takoj vedeli, katero vrhnjo domeno bi registrirali. Bi bilo najbolje registrirati domeno .si, morda .com, .eu ali .net? Bi bilo denar bolje investirati v eno izmed mnogih tematskih domen? Dovolite, da razrešimo vašo zagato.

Kdaj registrirati domeno .si?

Marsikomu se zdi izbira nacionalne domene .si najprimernejša. In v večini primerov je res tako. Domeno .si je pametno registrirati takrat, ko imate spletno stran v slovenščini in ko z njo ciljate na domače obiskovalce. Slovenci smo namreč na končnico .si navajeni, in če jo vidimo v spletnem iskalniku, kot je denimo Google, bomo nanjo brez kakršnegakoli strahu kliknili.

Napisano sicer ne pomeni, da registracija kakšne druge domene ne pride v poštev. Tudi .com in .net domene so med domačimi uporabniki zelo dobro sprejete. Svetujemo vam, da poleg domene .si registrirate tudi omenjeni dve, saj se boste na ta način zavarovali pred slabimi nameni konkurence. Če imate torej spletno stran postavljeno na .si domeni in ne želite, da bi se konkurenčna stran pojavila na istoimenski .com ali .net domeni, ju kar hitro registrirajte.

 

Bistveni prednosti registracije nacionalne domene

Registracija nacionalne domene nosilcu predstavlja dve bistveni prednosti. Prvo smo že omenili, in sicer je tesno povezana z zaupanjem uporabnikov spleta. Če bodo Nemci v Googlovem iskalniku videli, da je spletna stran dostopna na domeni .de, jo bodo kliknili prej, kot če bi se na primer nahajala na domeni .org. Morda se sami tega ne zavedate, a podzavestno ste na to zagotovo pozorni, ko brskate med rezultati v spletnem iskalniku.

Druga prednost je zopet povezana s spletnim iskalnikom, saj se nacionalne domene, ki imajo enako končnico kot iskalnik, uvrščajo višje. Če iščete v iskalniku google.si, le redko naletite na domeno s končnico .de. Enako pravilo velja za google.de, kjer zelo pogosto naletite na domeno .de, precej redkeje pa na .at, ki je nacionalna država Avstrije.

Za konec smo vam dolžni še seznama desetih nacionalnih domen. Ker smo jih v prispevku sedem že omenili, bomo tokrat našteli povsem druge: .fr (Francija), .me (Črna gora), .ru (Rusija), .pl (Poljska), .hu (Madžarska), .hr (Hrvaška), .in (Indija), .nz (Nova Zelandija), .au (Avstralija), .jp (Japonska). Enostavno, kajne?

Prednosti lokalnih domen sedaj poznate, preberite pa si tudi kako poteka izdelava internetnih trgovin.

Članki iz iste kategorije: