V službi so nam zamenjali razsvetljavo

Posted by

Nekega jesenskega dne so v pisarne prišli strokovnjaki za varnost in zdravje pri delu. Merili so hrup in primernost osvetljenosti prostora. Šli so od pisarne do pisarne in za vsakega zaposlenega posebej izmerili njegovo delovno okolje. Svetovali so glede namestitve računalniških ekranov in pisarniških stolov. Zaposleni smo se sicer hecali in nismo jih čisto zares jemali.

A kmalu po tem, so prišli rezultati glede osvetlitve. Na nekaterih delovnih mestih je bila katastrofalna. Svetovali so takojšnjo menjavo. Direktor je njihove nasvete resno upošteval. Takoj je naročil novo razsvetljavo za celotno nadstropje podjetja. Že čez nekaj dni so prišle na podjetje škatle in v njih so bili LED reflektorji.

Slaba razsvetljava vpliva na zdravje oči

V podjetju sem zaposlena že 6 let. Malo me je zaskrbelo, da sem imela toliko let slabo razsvetljavo. Je bilo to krivo za moje konstantno povečevanje dioptrije in nenehne obiske okulista? Raziskovala sem po spletu in ugotovila, da slaba razsvetljava še kako vpliva na zdravje oči. Bila sem jezna, da nisem že prej ugotovila tega. Poskrbela bi za bolj zdrav delovni prostor. Mogoče bi si nabavila le kakšen manjši prenosni LED reflektor za prvo silo.

Kmalu sem se pomirila in bila sem zadovoljna, da smo tako hitro po ugotovitvi slabega stanja dobili nove luči. LED reflektorji bodo gotovo boljša izbira kot stare utripajoče pisarniške žarnice.

Preverila sem tudi osvetlitev doma

Tisti teden sem stanje preverila tudi doma. Na svoji in moževi delovni mizi sva imela nove dobre svetilke in delovna površina je bila primerno osvetljena. Problem pa je bil pri pisalni mizi v sobi moje starejše hčerke. Ona si je ob začetku šolskega leta izbrala lepo roza otroško svetilko.

A ta po mojem mnenju ni bila primerna za razvijajoče se otroške oči. Naslednji dan sem starejšo hčerko povabila s sabo v trgovino. Zavile sva na oddelek z LED reflektorji in izbrala si je čudovito svetilko. Posvetovale sva se s prodajalko. Potrdila je moje domneve, da bo ta svetilka primernejša od prejšnje. Hčerka je bila zadovoljna z novo lučko rdeče barve. Jaz pa sem bila vesela, da bo tudi v hčerkini sobi kvalitetnejša svetloba.

Članki iz iste kategorije: