Vedno bolj priljubljeno mesto

Posted by

Ljubljana, največje in najbolj priljubljeno mesto je lahko kraj za nov začetek našega življenja – kariera, ljubezen ali počitek, to glavno mesto v Sloveniji je kot nalašč za vse, ki iščejo novo lokacijo kjer bi stanovali. Če iščemo novo stanovanje Ljubljana kar sama pade na misel večini izmed potencialnih kupcev. Prednosti so izobraževalne ustanove ter bolnišnice na manjšem območju ter večje možnosti za zaposlitev. Slabost pa onesnaženost, hrup in gneče na cestah ter višji stroški. Pa preverimo ponudbo – najlažje kar prek spleta – če npr. v iskalnik vpišemo: stanovanje Ljubljana.

V letu 2016 se je prodaja stanovanj v Ljubljani povečala za skoraj 10%, kar je znašalo okoli 30% vseh prodanih stanovanj na slovenskem trgu. Čeprav se je na koncu leta prodaja malo znižala je povprečna cena prodanega stanovanja bila malo več kot 115.000 evrov.

Začetek leta 2017 je bil zelo pozitiven glede prodaje stanovanj, ki ne upada in presegajo cena 2000 €/m2. To velja pretežno za mestna predela Ljubljane. Najbolj prodajana stanovanja v Ljubljani so bila enosobna in garsonjere, ki so skupaj predstavljale okoli 30% vseh prodanih stanovanj. Kot zanimivost je najbolj iskani niz na internetu »stanovanje Ljubljana« bil za vse potencialne kupce.

Stanovanja Ljubljana in hiše Ljubljana

Kriza leta 2008 je močno prizadela prodajo hiš v Ljubljani in ta trend se dolgo ni spremenil. Zadnji podatki kažejo, da se prodaja hiš počasi veča tako je bilo v prejšnjem letu evidentiranih več kot 400 novo prodanih hiš katerih povprečna cena je znašala malo nad 230.000 evrov. To je velik porast od prejšnjih let in več kot polovica vseh prodanih hiš je bil tipa enostanovanjskih in dvostanovanjskih.

Informacije so vedno tudi posodobljene ob intervalnih rokih skozi celo letu, in se najlažje dokopljemo do njih, če uporabljamo iskalne besede v internetnem brskalniku kot so : »stanovanje Ljubljana«, »stanovati v Ljubljani« ali podobno.

Lokali in garaže

V preteklem letu je prodaja lokalov malo upadla (23) in nasploh se je ta trend malo upočasnil v letu 2016. Drugače je bilo po celi Sloveniji okoli 180 prodaj gostinskega tipa, kar znaša 12% vseh sklenjenih prodaj v Ljubljani.

Skoraj vse prodaje parkirnih prostorov in garaž stečejo v Ljubljani in Maribori. Ti dve mesti predstavljata večinski delež prometa v tem segmentu, ki pa znašata skupaj okoli 730 prodaj. Povprečna prodajna cena skupnih garaž v Ljubljani je okoli 9.600 € in v Mariboru 5700 €. Če želimo preveriti najnovejše cene garaž in parkirnih prostorov lahko vtipkamo v kateri koli brskalnik: »stanovanje Ljubljana ali garaže Ljubljana«

Članki iz iste kategorije: