Kako rustikalno opremiti dom?

Posted by

Če ste romantik po duši in povezani z naravo, potem ste gotovo eden izmed mnogih, ki želi rustikalno opremljen dom. Včasih se je ta stil uporabljal predvsem v vikend hišah. Danes pa smo že vsi siti mestnega vrveža in hrupa ter iščemo različne načine, kako se vrniti nazaj k naravi. Zato je rustikalni stil vedno bolj zaželen tudi v našem primarnem domu.

Srce rustikalnega stila so ravno preprostost, domačnost in udobje. Vse to boste dosegli že s kakšno lepo rustikalno sliko na zidu ali z blazino z živalskim vzorcem na kavču. Ravno takšne male spremembe bodo vodile v velike rezultate. Da vam bo šlo delo lažje od rok, smo za vas pripravili nekaj nasvetov in trikov, kako opremiti svoj dom, da bo zaživel v vsej svoji rustikalni lepoti. Še več izvirnih idej o opremljanju doma pa najdete na spletni strani Opremidom.si.

Uporabite veliko lesa

Posezite po lesu v naravni obliki. S tem dejansko mislimo na lesene hlode, ki jih boste spremenili v dekorativne stropne tramove, nočne omarice, mizice ali celo v posteljne okvirje. Surov, naraven les je točno tisto, kar mora imeti vsak rustikalno opremljen dom. Pozor: lesa nikar ne pobarvajte. S tem mu boste odvzeli naravno, organsko lepoto, saj jo boste skrili pod plastjo barve.

Naravne tkanine

Pri opremljanju doma uporabite različne naravne tkanine, vse od lanenih, bombažnih tkanin pa do volne. Tudi juta in konoplja še kako prideta v poštev. Uporabite jih za preproge, zavese, pregrinjala in prevleke za blazine.

Poigrajte se s teksturo

Še vedno smo pri naravnih tkaninah. Pustite domišljiji prosto pot in združujte različne teksture, ki bodo ustvarile kontrast in domačnost v vašem domu.

Kamin

Pomemben element rustikalno opremljenega doma je zagotovo kamin, pa naj bo ta v dnevni sobi ali v spalnici. Predstavlja idealno fokusno točko vsake sobe. Poskrbite, da bo kamin tradicionalen, pokrit z lesom ali naravnimi kamni.

Masivno pohištvo

V rustikalno opremljen dom vsekakor ne sodi drobno, delikatno pohištvo. Pohištvo mora biti robato in veliko. Zato poiščite velike robustne omare, mize, komode in posteljne okvirje, ki so izdelani iz lesa ali kovine.

Osvetljava

Osvetlitev v rustikalnem domu naj bo topla in mehka. Pobrskajte za različnimi lestenci, še posebej takšnimi z žlahtno kovinsko patino.

Barve

Barvna paleta naj zajema naravne, zemeljske tone, kamor sodita rjava in bež barva, ki jima lahko dodate tudi nekaj rdeče in črne. Nikakor pa ne posezite po drznih, svetlih barvah, ki takšnemu stilu sploh ne ustrezajo.

Članki iz iste kategorije: