Avto ogledala

Rezervni deli za avto ogledala

Posted by

Kadar se zunanja stranska oziroma bočna avto ogledala poškodujejo, tedaj moramo zanje priskrbeti hitro in ustrezno zamenjavo z rezervnimi avto deli, saj ta zrcala pomembno vplivajo na varnost vožnje v cestnem prometu. Brez njih voznik nima pregleda na cestno dogajanje za vozilom in ob vozilu. Stranska bočna zrcala pa so še posebej pomembna za pregled zunaj perifernega vidnega polja voznika, ki mu pravimo tudi slepa točka ali mrtvi kot.

Katere rezervne kose za avtomobil bomo zamenjali, je odvisno od tega, v kolikšni meri je bočno zrcalo poškodovano. Sicer lahko za manjše praske in udrtine zamenjamo celoten rezervni del oziroma stransko zrcalo z mehanizmom, steklom, ohišjem in smerniki. Če pa je poškodovano le steklo ali ohišje, tedaj lahko zamenjamo le posamičen kos.

Zamenjava stranskega zrcala za avtomobil s celotnim mehanizmom

Kadar je poškodovan mehanizem stranskega bočnega zrcala, skupaj s steklom, ohišjem in smerniki, tedaj moramo zamenjati celoten rezervni del za avtomobil. Zamenjavo lahko opravi le usposobljen strokovnjak, ki nastavi in poveže mehanizme za električni pomik zrcal.

Avto ogledalo
Avto ogledala moramo izbirati glede na model avtomobila

Ob nakupu avto ogledala je pomembno upoštevati, da izberemo takšnega, ki je izdelan za točno določen model avtomobila, skupaj z letnico avtomobila. Če bomo zamenjali le levo bočno zrcalo, tedaj mora biti le-to skladno z zunanjim desnim zrcalom. Pri tem se skladnost meri po obliki, mehanizmih ročnega ali električnega pomika, steklu in barvi ohišja.

Rezervni deli za ohišja in smernike na zrcalih

Avtomobilska ohišja na bočnih zrcalih morajo biti skladna z modelom avtomobila in ostalimi kosi na zrcalih. Ob nakupu lahko izbiramo med kromiranimi ohišji, črnimi ohišji ter ohišji, namenjenimi za kasnejše lakiranje. V vsakem primeru pa moramo ohišja za zunanja zrcala prebarvati v barvo, ki ustreza barvi avtomobila.

Tudi smerniki za zunanja stranska zrcala morajo ustrezati modelu avtomobila. Električna vezja, ki povezujejo smernike z ostalimi mehanizmi v zrcalih, lahko namesti le mehanik. Skorajda vsi novejši modeli avtomobilov so opremljeni s smerniki, na starejše modele avtomobilov pa lahko po želji namestimo tudi ta dodaten rezervni del za avtomobilska zrcala.

Rezervni deli za stekla na zunanjem bočnem zrcalu

Kadar so na zunanjem stranskem zrcalu poškodovana le stekla, tedaj lahko ta rezervni del za avtomobil zamenjamo tudi sami. Pri tem lahko izbiramo med belimi ali modrimi stekli. Ob nakupu lahko tudi izbiramo med konveksnimi, asferičnimi in ravnimi stekli za avtomobilska zrcala.

V spletni trgovini Silux, specializirani za prodajo rezervnih delov za avtomobil, pa lahko naročimo tudi stekla za avto ogledala, ki imajo možnost ogrevanja. Ta lastnost je še posebej uporabna v mrzlih zimskih mesecih, ko stekla na zunanjih zrcalih zaledenijo.

Članki iz iste kategorije: